Läänevirulane Kaspar Eevald jõudis kaheksanda eestlasena Everesti tippu!

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Kaspar Eevald.
Kaspar Eevald. Foto: Erakogu

Läänevirulasest alpinist Kaspar Eevald täitis oma suure unistuse ja jõudis edukalt maailma katusele, Mount Everesti tippu 8849 meetri kõrgusele.

Tipp alistus meie mehele sealse aja järgi kell 2.44 ehk tipputõus kulges varem seatud plaani kohaselt.

"Natukene võib rõõmustada, kuid suurem tähistamine tuleb jätta hetke, mil ta on turvaliselt baaslaagris tagasi," kirjutavad Kaspar Eevaldi pöidlahoidjad tema sotsiaalmeediakontol. "Kuigi ülesminek on meeletult raske ja aeganõudev, siis hoopis ohtlikum on alla liikumine. Näiteks tugev mägihaigus jõuab alati viivitusega, mistõttu võib ka lihtsalt alla tulles tekkida moment, kus inimene lihtsalt ei suuda enam ja jääb paigale. Rääkimata väsimusest tingitud valedest liigutustest-sammudest."

Tipurünnak algas 20. mai õhtul ning ülespoole liiguti heas tempos, kuna ilm Everestil oli lõpuks leebunud – taevas oli selge ja tuul vaibunud. Kuigi mäel oli samal ajal mitu päästmist ootavat kannatajat, oli Kaspar Eevald kindlameelne ja rahulik. 

"Praegu toimub ekspeditsiooni ehk raskeim osa – laskumine, seega suurema tähistamise jätame selleks hetkeks, kui Kaspar turvaliselt baaslaagrisse jõuab," ütles Marje Braunbrück teisipäeva lõuna ajal. Braunbrück on Fenix Casino turundusjuht, nimetatud ettevõte on ekspeditsiooni toetaja.

"Usume, et ka laskumise läbib Kaspar rahulikult, sest teame, kui ratsionaalselt ja mõistlikult ta oma võimeid hinnata oskab. Uskumatu tunne on jälgida Kaspari eluunistuse täitumist. Oleme väga uhked ja ootame Kasparit pikisilmi koju, et kuulata kogu ekspeditsiooni kulgu vahetult tema käest," lisas ta.

Kuigi Everesti ekspeditsioon ei kulgenud Kaspar Eevaldil ja ta tiimil lihtsalt – Eesti mägironijat kimbutasid tervisemured, ilmaolud olid oodatust karmimad ning orkaani tugevusega tuulte tõttu lükati ka tipurünnak edasi –, edeneb ettevõtmine plaanipäraselt ning satelliidi info järgi oli Kaspar Eevald teisipäeva pärastlõunaks jõudnud tagasi kolmandasse vahelaagrisse (7300 m).

Esimese eestlasena vallutas maailma kõrgeima mäetipu 2003. aastal Alar Sikk. 2011. aastal jõudsid sinna Tanel Tuuleveski ja Andras Kaasik.

2021. aastal vallutas mäe esimese eestlannana Krisli Melesk. 2023. aastal kevadel käisid maailma katusel Katrin Merisalu, Ott Tinn ja Kunnar Karu.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles