Eesti Maaomavalitsuste Liit koostas valitsusele pöördumise

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaomavalitsuste Liit oli üks üldkogu korraldajatest.
Eesti Maaomavalitsuste Liit oli üks üldkogu korraldajatest. Foto: EMOVL

Eesti Maaomavalitsuste Liit koostas valitsusele riigieelarve kärbete kava kohta pöördumise.



Liitu kuulub 156 omavalitsust, Lääne-Virumaalt on selle liikmed Haljala, Kadrina, Laekvere, Rakke, Rakvere, Rägavere, Sõmeru, Vihula, Vinni, Viru-Nigula ja Väike-Maarja vald.


Eesti Maaomavalitsuste Liidu pöördumine Vabariigi Valitsuse poole riigieelarve kärbete kava kohta.

Eesti Maaomavalitsuste Liidu volikogu ei nõustu mingil juhul sellise kärbete mahuga mida kavandatakse kohalikele eelarvetele. Valitsuse sellised sammud võivad vähendada tuntavalt omavalitsusüksuste poolt Euroopa Liidu struktuurivahendite kasutamist. Väheneb elanikele osutatavate teenuste maht ja kvaliteet.

Eesti Maaomavalitsuste liit teeb Vabariigi Valitsusele ettepaneku mitte vähendada kohalikele omavalitsusüksustele laekuvat üksikisiku tulumaksu määra.

Kulude kokkuhoiuks teeme ettepaneku ajutiselt vähendada pensioni II samba sissemakseid 50% võrra.

Kui 2009 aasta eelarvete kulude proportsioonis vähendamiseks ei ole muud võimalust kui kohalikesse eelarvetesse laekuva tulumaksu osa määra alandamine, siis teeme ettepaneku teha seda kindlaks perioodiks ehk kuni 31.12.2009.

Maksumuudatustega kohalikesse eelarvetesse vähem laekuv summa tuleb keskvalitsusel kompenseerida tulevastel perioodidel.

Tulude alandamisel kavandatavas mahus tuleb vähendada proportsionaalselt omavalitsusüksuste kohustusi ja lubada vabanevaid ressursse ümber suunata valdkondade vahel.

"KOIT" kava ja muude EL struktuurifondide projektide rahastamisel kui projekti kulud hangete läbiviimisel võrreldes taotlusega langesid, tuleb võimaldada ka omavalitsuste omaosaluse vähendamist proportsionaalselt projekti kulude vähenemisega.

Vabariigi Valitsuse ministeeriumidevahelise komisjoni ja Omavalitsusliitude Koostöökogu delegatsiooni vahel lepiti 24.09.2008 kokku ja allkirjastati protokoll 2009. aastal kohalike omavalitsusüksuste tulubaasi ja riigieelarvest finantseerimise kohta.

Kokkuleppe tulemusena olid omavalitsuste esindajad sunnitud nõustuma tõsiasjaga, et raskes majanduslikus olukorras riigieelarvelised eraldised omavalitsusüksuste eelarvetesse võrreldes 2008. aastaga vähenevad üle 800 miljoni krooni.

2009. aasta esimese kuu tulumaksu laekumine omavalitsusüksustele võrreldes 2008. aasta sama perioodiga on tunduvalt madalam kui ükski prognoos seda ette nägi.

Seega, tulenevalt majanduslangusest ja töötuse kasvust väheneb võrreldav laekumine tulumaksust kohalikesse eelarvetesse 1,14 miljardit krooni. Laekumised tulumaksust ja riigieelarvelistest eraldistest võrreldes 2008 aastaga vähenevad kokku 1,94 miljardit krooni, ehk 8,5 %.

Avalikkusele teadaoleva kärbete kavaga vähendatakse toetusi riigieelarvest kohalikele eelarvetele veel 200 miljoni krooni võrra ning üksikisiku tulumaksust kohalikesse eelarvetesse laekuva osa määra 7% võrra. Seega võimalus osutada teenuseid elanikele kahaneb veel 875 miljoni krooni võrra.

Kuna meil puudub informatsioon ministeeriumide poolt kohalikele eelarvetele kavandatavate muude toetuste vähendamise osas, siis kõige halvema stsenaariumi korral väheneb 2009. aastal võimalus osutada elanikele teenuseid ja parandada elukeskkonda üldse kokku 3,4 miljardi krooni võrra ehk teha kulusid 14,6% vähem kui 2008 aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles