Pääsu kinnistu jäi endiselt valla omandisse

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannikuäärne maa on endiselt hinnas.
Rannikuäärne maa on endiselt hinnas. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Valitsus keeldus loa andmisest Vihula valla munitsipaalomandis oleva Pääsu kinnistu müümiseks ja sotsiaalmaa sihtotstarbe muutmiseks maatulundusmaaks.


Kinnistu koosneb kolmest katastriüksusest kogupindalaga 37 423 m².



Maaüksus anti munitsipaalomandisse 1995. aastal, kuid Vihula vald ei ole leidnud maale rakendust. Vallavolikogu on küll kaalunud hooldekodu rajamist, kuid majanduslikku otstarbekust arvestades leiti, et täiendava sotsiaalobjekti rajamine piirkonnas ei ole mõttekas. Vihula vallal puudub huvi Pääsu kinnistut oma omandis hoida ning vald soovib seda võõrandada.



Keskkonnaministeerium on seisukohal, et Vihula vallavolikogu esitatud taotlus muuta sotsiaalmaa sihtotstarve maatulundusmaaks on vastuolus kehtiva üldplaneeringuga. Taotlustes ei selgu asjaolud, mis välistavad kohaliku omavalitsuse omandisse antud sotsiaalmaa kasutamist või kasutusele võtmist konkreetses asukohas, Pääsu kinnistul.


Samuti jääb ebaselgeks maaüksuse võõrandamise vajalikkus maaala hooldatuse, korrashoiu ja looduse säilimise eesmärgil.



Vihula vallavanem Priit Pramann ütles seepeale, et kui valitsus ei lase seda kinnistut võõrandada, siis kompenseerigu vallale Pääsu kinnistu hooldamiskulud, mida aga teha ei taheta. "Me oleme öelnud, et meie eesmärk on leida sellele kinnistule peremees. Ilmselgelt alustame järgmist protsessi," lausus vallavanem.



Ta lisas, et kui valitsus ei luba kinnistut võõrandada ja erasektori käsutusse anda, siis tahab vald selle riigile tagasi anda, sest omavalitus seda hooldada ei jaksa.


Pääsu kinnistu näol on tegemist suhteliselt suure maaalaga, mis omavalitsusele probleeme valmistab: sinna veetakse prügi, seal sõidetakse ja pargitakse.


Pääsu kinnistu saaga on pikk.



Seda maaala on korra võõrandatud, seejärel müüdud, omavalitsuse arvele on ka müügitulu laekunud ning müügitehingu tõttu on asi ka kohtusse jõudnud. Vallavanem ei osanud täpselt öelda, kui palju on vald aastate jooksul Pääsu kinnistuga seotud asjaajamiseks raha kulutanud.



Kui palju on investeeritud detailplaneeringu koostamisse, pole samuti teada, sest see töö on alles pooleli.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles