Riigikogulaste kirju suvi

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru saadikud aktsioonis: 1. Lembit Kaljuvee, 2. Indrek Saar, 3. Marko Pomerants, 4. Rannar Vassiljev ja 5. Paul-Eerik Rummo.
Lääne-Viru saadikud aktsioonis: 1. Lembit Kaljuvee, 2. Indrek Saar, 3. Marko Pomerants, 4. Rannar Vassiljev ja 5. Paul-Eerik Rummo. Foto: Arvet Mägi/Tairo Lutter

Riigikogu aseesimees Jüri Ratas ütles 14. juunil peetud istungil: “Head ametikaaslased, riigikogu 3. istungjärk on lõppenud. Ees on töine suvi, mis annab meile võimaluse rohkem süüvida oma inimeste probleemidesse ja otsida neile lahendeid.”


Virumaalt valitud rahvasaadikutel on suvised plaanid üsna erinevad.

“Vaadake kõikide eelmiste aastate vastuseid,” soovitas Marko Pomerants (IRL), vihjates ajakirjanike juba tavaks kujunenud küsimusele suviste tegemiste kohta. Ta liigub enda ütlusel suvel kursil Moonaküla – Roosi küla – Kursi küla – Tallinn. “Teen kõike, mida elu ette toob. Reageerin vastavalt vajadustele. Lamamine ei ole mul päevakavas,” loetles Pomerants. Üleeile oli tal näiteks novembris toimuva Läänemere strateegia konverentsi korralduskoosolek ja Virumaa Teataja kõne ajal oli poliitik teel Käsmu Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu suvepäevadele, kus tal oli palutud rääkida poliitikast ja võimalustest poliitikas kaasa rääkida.

Aprillis keskerakonnast lahkunud riigikogulase Lembit Kaljuvee sõnul on tal kavas puhata ja toimetada ning osaleda suurematel Virumaa üritustel: kaevurite päeval, Viru Folgil, Oru pargi promenaadil, ettevõtete suvepäevadel. Veel läheb ta Saaremaa ooperipäevadele. Samuti on plaanis korra nädalas osaleda MTÜ Demokraadid koosolekutel, sõita suve jooksul rattaga kokku 1500–2000 kilomeetrit ja käia merel.

Tema hinnangul on vahel üsna keeruline tõmmata piiri puhkuse ja saadikutöö vahele.  “Räägid rannakaluriga juttu – mine võta kinni, on see siis töö või puhkus,” arutles Kaljuvee, kelle sõnul võetakse ka üritustel nööbist kinni ja tullakse töist juttu rääkima.

Paul-Eerik Rummo (reformierakond) lausus, et tema jaoks on kaks väga olulist teemat, mille tahaks jõuda suvega põhjalikult läbi töötada – need on õpetajakoolitus ja kodanikuühiskonna edasine areng. “Mõlemaga on jõutud teatud murdepunkti ja mõlemast olenevad suurel määral Eesti edasised väljavaated. Mõlema kohta on toimunud esialgsed ärakuulamised parlamendikomisjonides ja sügisel jõuame nende kui riiklikult tähtsate küsimustega suurde saali. Juba enne, augustis, tuleb Kodanikuühiskonna Sihtkapitali nõukogu seminar uute ideede läbiarutamiseks,” rääkis Rummo.

Väga tõenäoliselt tuleb Rummo sõnul suvel riigikogu erakorralisi istungeid, eeskätt Euroopa stabiilsusmehhanismi teemadel. Kuni nende toimumisaeg pole kindlaks määratud, ei söanda ta ka muid ajalisi lubadusi anda. “Olen pidevalt kättesaadav meilide ja sotsiaalmeedia teel,” lubas Rummo.

Rannar Vassiljevi (SDE) sõnutsi ei ole tal kogu suvi veel planeeritud. “Kindlasti jätkub suvel parlamendi Euroopa Liidu asjade komisjoni töö, mille liige olen. Sõltuvalt riigikohtu lahendist võib riigikogul olla vajalik koguneda juulis arutama Euroopa finantsstabiilsusmehhanismiga liitumist. Vastutan Sotsiaaldemokraatliku Erakonna maksuprintsiipide väljatöötamise eest, mis peaksid valmima sügiseks. Teisisõnu, selle koostamine jääb suvekuudele.” Lisaks üritab Vassiljev juuli alguses leida aega, et külastada teatrifestivali Baltoscandal Rakveres.

“Hulk materjali on kuhjunud, mille lugemiseks hooaja sees aega pole jäänud, ehk õnnestub ka mõni raamat läbi lugeda. Seega loodan, et saab suvel veidi koduski olla ja nii-öelda vundamenti kõpitseda. Sõprade, tänaste ja endiste kolleegide ning tuttavatega arutleda Eesti asja ja erakondade rolli üle,” rääkis Indrek Saar (SDE) oma plaanidest.

Järgmiseks poliithooajaks on Saarel kavas teha ettevalmistusi ja plaane ka SDE peasekretärina. “Muu hulgas tahaks ideid koguda, kuidas tulemusele orienteeritud ühiskonnas võiks üks erakond vaadata pikemat perspektiivi kui vaid üks valimistsükkel? Kuidas maailmavaateline rahva erakond, mis põhineb osalusdemokraatial ja vabatahtlikkusel versus elitaarne ja autokraatlik karjääripartei, saab olla edukas?” mõtiskles Saar.

Lääne-Viru elanikuna loodab ta suvel rohkem kodukandis viibida ja ühtlasi valijatega kohtuda. Kindlasti lubas ta osaleda Läsna jaanitulel ja juulis Baltoscandalil.

Keskerakondlane Peeter Võsa jäi Virumaa Teatajale nii meilitsi kui telefoni teel tabamatuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles