Kes saavad avatud elektriturul müüjaga lepinguid sõlmida

Eesti Energia AS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik/Postimees

2013.aastast muutub elektriturg avatuks.

Viimaste kuude jooksul on Eesti Energialt palju küsitud, kes ikkagi saavad 2013. aastast avatud turul elektrimüüjaga lepingu sõlmida?

Praegu, suletud elektriturul, on elektrimüük ja võrguteenus teineteisega hästi tihedalt põimunud. Elektri tarbimiseks on teil tarvis ainult ühte võrgu- ja elektrilepingut, mis katab mõlemat teenust.

Avatud elektriturul see muutub. Elektrienergia müügis tekib konkurents ja valikuvõimalus, võrguteenus jääb aga endiselt loomulikuks monopoliks, sest mitut paralleelset elektrivõrku on majanduslikult ebamõistlik ülal pidada.

Seetõttu on teil avatud turul kaks eraldi lepingut: enda valitud elektrimüüjaga sõlmitud elektrileping ja teie elukoha võrguettevõtjaga sõlmitud võrguleping.


Turu avanemise eel tuleks meeles pidada lihtsat põhimõtet – elektrimüüjaga saavad lepingu sõlmida kliendid, kelle nimel on kehtiv võrguleping. Teisisõnu, kui te tarbite  elektrit ja saate Eesti Energialt elektriarveid enda nimele, olete ka võrgulepingu sõlminud enda nimele ja võite juba sel sügisel elektrimüüjat valida. Oma võrgulepingu andmete kontrollimiseks soovitame kasutada Eesti Energia e-teenindust aadressil www.energia.ee.

Võrgulepinguid võib teil olla ka rohkem kui üks. Paljudel eestimaalastel on lisaks põhielukohale oma maamaja, üürikorter või suvila. Avatud turul on neile kõigile võimalik valida erinev elektrimüüja. Samuti võib kõigile tarbimiskohtadele elektrit osta vaid ühelt müüjalt – ka siis, kui need paiknevad eri võrguettevõtjate (näiteks Elektrilevi või Imatra) piirkonnas.


Üsna levinud on olukord, kus elektri- ja võrguleping on sõlmitud vanemate nimele, kuid elektriarveid maksavad lapsed või lapselapsed. Kui vanemad soovivad anda oma lastele või lastelastele õiguse müüjat valida, ei pea nad tingimata võrgulepingut uuesti sõlmima. Siin on abiks volitused.

Volitus on mugav võimalus eakamatele, kes ei tunne end internetis koduselt, samuti näiteks üürikorteri omanikele, kes annavad nõnda loa üürnikul elektrimüüjat valida. Elektrilepingu sõlmimise volitusi saab Eesti Energias vormistada sügisel, kui algab meie avatud turu elektripakettide müük.


Kes aga valib müüjat siis, kui klient suhtleb ja arveldab Eesti Energiaga ühistu või haldusfirma kaudu? Sellises olukorras saab elektrilepingu sõlmida ühistu või haldusfirma. Et elektrimüüja sõlmib ühistu või haldusfirmaga ühe lepingu, on ka hind ja tingimused kõikidele ühistu liikmetele või haldusfirmaga seotud tarbijatele samad. Seepärast on oluline, et tarbijad, keda elektrileping puudutab, osaleksid pakkumiste võrdlemisel ja otsustamisel.

Avatud elektrituruga kurssi viimiseks soovitame külastada Eesti Energia kodulehte. Oleme seal avanud 2013. aastale pühendatud lehekülje, kus saate vaadata lühikest videoklippi avatud turu toimimise kohta, lugeda elektribörsist ja turuhinnast ning vaadata ka tänast elektri hinda börsil.


Nüüd on õige aeg kontrollida meie e-teeninduses oma kontakt­andmeid ja volitusi. Ajakohased andmed on vajalikud, et kui alustame elektripakettide müüki, jõuaks oluline info teieni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles