Emotsionaalne fosforiit

Mare Rossmann
, rakverelane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Rossmann.
Mare Rossmann. Foto: Erakogu

Kõik maamärgid viitavad sellele, et fosforiidi teema tõstetakse lähiajal uuesti lauale. Endine keskkonnaminister teatas, et tema ministriks oleku ajal on isegi fosforiidi uurimine keelatud. Seetõttu vajus teema kalevi alla, vaid aeg-ajalt avaldasid teadlased arvamust, et fosforiit on maavara nagu iga teinegi ja aegade lõpuni see loodusvara maa sisse ei jää nagunii.

Nüüd on meil uus geoloogist keskkonnaminister. Mina usun Marko Pomerantsi ja tema meeskonna võimesse hinnata kõiki uurimise ja võimaliku kaevandamisega seotud riske. Eesti on demokraatlik riik ja suuri otsuseid ilma rahva kaasamise ja toetuseta langetada ei ole võimalik.

Fosforiit on paljude eestlaste jaoks emotsioonidega seotud maavara. Minul on kolm väga isiklikku mälestust. Vene aja lõpu poole tuli autobaasist töölt koju abikaasa ja teatas, et Rakvere külje alla tuleb fosforiidimaardla. Pagusoo peale ehitatakse suur autobaas viiesaja kõige moodsama kalluriga. Talle pakuti juba peamehaaniku kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles