Kolumn: Pommuudis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alge Sard.
Alge Sard. Foto: Erakogu

Viimasel ajal ründavad meid ärevad uudised nagu tigedad herilased. Meedia pasundab ööpäev läbi pommiähvardustest, tulistamistest, inimröövidest ja pantvangidraamadest. Murettekitavaid teateid saabub maailma eri paigust, kahjuks üha sagedamini otse siitsamast koduõuelt. Uudiseid “täiendatakse pidevalt”, “lisatakse pilte”. Kuulame ja vaatame toimuvat ning saabuv infotulv  kriisikolletest paisub halvavaks hirmuks.

Mäletan selgelt, et lapsena pelgasin saadet “Rahvusvaheline panoraam”, milles ETV toonased väliskommentaatorid Simon Joffe, Gabriel Hazak ja Vambola Põder jutustasid hallil teleriekraanil võidurelvastumisest, terroristidest ning külmast sõjast. Hirmu aatomipommi ees süvendasid tsiviilõppused. Kummise gaasimaski vastik lehk püsib tänaseni meeles. Sanitaarsalklase ehk  sõjaolukorraks väljatreenitud esmaabiandja punase ristiga puldanriidest paun oli tudengipõlves hinnatud moeaksessuaar. Joodipudelid ja valged marlisidemed sai välja visatud ning raamatud ja konspektid asemele sätitud. Midagi nostalgilist  selles tagantjärele mõeldes ei ole. Meelde jäid ikka mure ja hirm maailma käekäigu pärast.

Internetiajastul jõuab värske uudis kohale sekundite jooksul. Ennevanasti liikus jutt perest peresse ja talust talusse. Tavaliselt küsiti üksteiselt ikka, mis uudist või mis kuulukse. Ärevamad teated tulid kaugemalt niisamagi koduhoovi kätte: taevakummil kumav kahjutuli või häirekellad andsid juba ise märku halbadest sündmustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles