Oma vein, ürditee ja võsast leitud mõis

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud talude päevaks riputasid Katrin Kull ja Käärt Aru seintele Mauri Grossi näituse “Suure töö viljad”. Aru mõisa rahvast seob Grossiga muu hulgas igaaastase Rudi Völleri nimelise maalilaagri ühine korraldamine Hiiumaal.
Avatud talude päevaks riputasid Katrin Kull ja Käärt Aru seintele Mauri Grossi näituse “Suure töö viljad”. Aru mõisa rahvast seob Grossiga muu hulgas igaaastase Rudi Völleri nimelise maalilaagri ühine korraldamine Hiiumaal. Foto: Marianne Loorents

Kui Katrin Kull ja Käärt Aru neliteist aastat tagasi jalgratastel Kõrvemaad avastasid, sattusid nad läbi Patika küla sõitma. Noorte tähelepanu köitis üks omamoodi vaatepilt: künklikul maastikul kõrgusid varemed ja võsa.

Esiotsa ei saanud nad aru, millega tegu. Kõige kõrgemal künkal oli kokku kukkunud hoone, kõrvalmajas kasvasid puud. Ja ohtralt võsa ümberringi. Aga üks oli kindel – paik tundus igati äge. Ainuüksi mõnusa rütmiga pinnavormide tõttu. “Kui siin oleks maja, millel suured aknad, kust välja vaadata, siis ei pea tapeediga vaeva nägema,” ütleb Käärt Aru. 

Tuli välja, et tegemist on vana mõisakohaga. “Tekkis tunne, et siin võiks midagi teha. Selgus, et see ei olnudki kellegi oma ning seda oli võimalik vallalt erastada,” räägib Käärt Aru. Tollase Lehtse valla ametnikud tundsid heameelt, et kellelgi tekkis tahtmine selle räämas kohaga tegeleda, ning paberimajandus aeti korda. Nii saigi Aru mõisa uueks peremeheks Käärt, kel juhtumisi perekonnanimeks samuti Aru. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles