Muuseumi sünnipäeval meenutas Kadri Kopso teekonda Kotli majani

Liina Laks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Kopso ettekannet pidamas.
Kadri Kopso ettekannet pidamas. Foto: Liina Laks

Muuseumi 30. sünnnipäevale pühendatud konverentsil avaldas kohalik ettevõtja ja ajaloopärandi uurija Kadri Kopso kohalikku arhitektuuripärandit ja avaldas lootust, et ka kohalikud noored rohkem kogukonnaelus kaasa lööma hakkavad.

„Avastasin, et kõik need hooned, mida ma olen pidanud enda jaoks olulised, ongi Kotli tehtud,“ ütles Kadri Kopso. „Küsides tuttavatelt, sain aru, et arhitektist teatakse uskumatult vähe. Ja siis sain aru, et see on see, mida mina tegema pean. Otsisin kontakti Kotli perega, et mida nemad sellest arvaksid, kui me hakkame Alar Kotlist rohkem rääkima,“ kirjeldas Kadri Kopso, kuidas tekkis mõte, luua Eesti Wabariigi aegsele arhitektile pühendatud erinäitus.

„2009. aasta puhul tuli meelde, et  see oli pühvli aasta ja see oleks justkui pidanud tähendama juurte juurde tulemist. Meie jaoks oli – otsustasime kolida isatallu ja astusime Põllumeeste Seltsi," rääkis Kadri Kopso ja rääkis, et see on hea organisatsioon nende jaoks, kes soovivad midagi teha või korraldada. Kui ise jaksad teha, siis seal öeldakse, et tee.

Kadri Kopso hakkaski otsima sidemeid Põllumeeste seltsi ja Johan Kotli vahel. "Viisin läbi teemapäevad Rakveres, Väike-Maarajas ja Tallinnas. Tekkis mõte, et kuna on tulemas arhitekti 110. sünniaastapäev, tuleks teha korralik näitus. Neil oli käepärast suurepärane Väike-Maarjas 1939.a ehitatud algkoolihoone, mis sai nii näitusepaigaks kui ka ekspositsiooni osaks. See oli näitus kohast, kus arhitekt alustas oma tööd. „Oleme sõitnud selle näitusega üle terve Eesti, kokku 14 kohta.“

Kadri Kopso ütles, et suur osa arhitekti kohta käivat materjali on läbi uurimata ja rahvale tutvustamata. Lisaks sellele, et Johan Kotli oli kohalik köster ja karskustegelane, tegi ta ka ajalehtedele aktiivset koostööd ning sellest on veel liiga vähe teada.

Nii ongi Kadri Kopso jaoks tulevikus kaks suunda: renoveerida tasapisi Kotli maja Väike-Maarjas ning veelgi rohkem ajaloo uurimisega tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles