Andrus Ansip: pensionisüsteemi muutmist tuleb rahvaga arutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Toomas Huik / Postimees

Euroopa Komisjoni asepresident ja ekspeaminister Andrus Ansip leiab, et praeguse valitsuse ettepanekud pensionisüsteemi muutmiseks ei ole tingimata halvad, kuid neid tuleb rahvaga avameelselt arutada.

"Ma ei välista, et väljapakutud ideede seas ongi häid mõtteid, kuid neid tuleb siis rahvaga avameelselt arutada," rääkis Ansip esmaspäeval Euroopa Komisjoni Tallinna esinduses.

Pensionisüstemi muutmiseks oleks vaja rahvalt mandaati küsida, reforme ei tohiks teha varjates, osa tõde rahvale rääkimata jättes, lisas Ansip.

Inimestele on vaja olukorda seletada ja siis nad mõistavad, kui pensionisüsteemi jätkusuutlikkuse huvides on vaja seda muuta, märkis Eesti kauane peaminister.

Samas ei nõustunud Ansip praguse valitsuse kriitikutega, kelle väitel ei ole pärast praeguse pensionisüsteemi muutmist enam mõtet pingutada ja ausalt makse maksta. "Sotsiaalmaksu 2 protsenti ja riigi lisatavad 4 protsenti pensioni teise sambasse jäävad ju alles," rõhutas Ansip.

Valitsus otsustas oma 19. jaanuari kabinetiistungil minna edasi vanaduspensioni muudatustega ning muuta ka pensionivalemit. Lisaks paindlikule pensionile ja alates 2027. aastast pensioniea sidumisele oodatava keskmise elueaga, hakkab esimese samba pensioni suurus alates 2037. aastast sõltuma täielikult töötatud ajast, mitte palga suurusest. Sellest jääb ka edaspidi sõltuvusse kohustuslik kogumispension ehk pensionisüsteemi teine sammas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles