Vana kala Aarne Laas valitseb valda juba aegade hämarusest

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laekvere vallavanem Aarne Laas.
Laekvere vallavanem Aarne Laas. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lääne-Virumaal on pikima staažiga oma­valitsusjuht Laekvere rahvaliitlasest valla­vanem Aarne Laas, kes on seda ametit ­pidanud juba 19 aastat.


Viimastel valimistel saite 255 häält. Kas selline toetus oli üllatav?


Mõnevõrra oli selline suur toetus üllatav küll.



Olete vallavanem olnud päris omavalitsuse loomisest peale, millega olete enda arvates rahva jätkuva toetuse pälvinud?


Arvan, et üks põhjus on olnud see, et olen olnud aus. Ma pole kusagil millegagi hangeldanud ega oma positsiooni ära kasutanud.



Olen olnud alati arvamusel, et vallavanema tasu - see on iga kuu saadav palk.



Olen olnud ka seda meelt, et kui vallal läheb majanduslikult halvasti või on muud probleemid, tuleb sellest rääkida. Inimesed hindavad valusat tõest infot rohkem kui katteta lubadusi.



Kui palju on valla juhtimine aja jooksul muutunud?


See on nagu öö ja päev. Päris algusaegadel oli põhiline kohustus jagada supitalonge, teha sünni- ja surmatunnistuste koopiaid ja nii edasi.



Oma eelarve saime mõni aeg enne kohalike omavalitsuste moodustamist, vist 1991. aastal.



Mis te arvate, kas suure ja väikese omavalitsuse juhtimises on erinevusi?


Nii suures kui väikses omavalitsuses tuleb juhtida inimeste tegevust. Aga väikeses vallas tuleb päris palju ka ise teha, näiteks projekte kirjutada või üldplaneeringu koostamist juhtida. Linnades on selleks palgal eraldi inimesed.



Kas inimesed kurdavad oma muresid ka?


Elanikud käivad vallamajas pidevalt ja see on väga loomulik. Inimesed tahavad sõltumata elukohast suhelda ka "kõige kõrgema" endaga. Suures linnas pole see võib-olla lihtsalt alati võimalik.



Inimeste mured tuleb ära kuulata ja aidata nii palju kui võimalik. Kui küsimust ei saa vallamajas lahendada, siis on võimalik aidata kas või sellega, et anda nõu, kuhu pöörduda, aidata ametnikele helistada või kirju koostada.



Kas olete ka mõelnud, et astuks vankrilt maha ja loobuks vallavanema ametist?


Selliseid mõtteid on ikka olnud, et panen pillid kotti ja ei vastuta enam millegi eest. Sellised hetked tekivad siis, kui tuleb teha raskeid otsuseid, kui vallal läheb halvasti.



Aga siis tuleb oma ego maha suruda. Ei saa jalgu trampida ja inimeste usaldust kuritarvitada.


Seda, et rahvas ja volikogu mind enam ei usaldata, ma tegelikult ei kartnud.



Kui aus olla, ega ma enam muud väga teha ju ka ei oska. Olen lõpetanud maaülikooli veterinaarina, kuid see valdkond on palju muutunud. See ei tähenda, et oma koha pärast kardaksin - leiaksin rakenduse ikka.



Olete ise põline Laekvere valla elanik.


Olen siin kogu aeg elanud, välja arvatud see aeg, kui sõjaväeteenistuses olin ja kõrgkoolis õppisin.



Rahvaliidu valimisplatvormi esimene fraas on kahel viimasel valimisel kõlanud nii: "Teeme koostööd nii volikogus esindatud kui esindamata erakondadega." 

Kuidas on see seni õnnestunud?


Ma arvan, et koostöö erakondade vahel on sujunud päris hästi.



Tõsi, riigi tasemel ei ole IRLi ja rahvaliidu koalitsioon tavapärane (Laekvere volikogus on rahvaliidul kuus ja IRLil neli kohta, sama koalitsioon oli ka eelmisel valitsemisperioodil - toim.), aga meil on olulised inimestevahelised head suhted ja elanikkonna huvid, nagu ka paljudes teistes väikestes omavalitsustes.



Keskerakonna ühe esindajaga ei ole me küll koalitsioonilepingut sõlminud, kuid see ei tähenda, et ta on otsuste tegemistest kõrvale jäetud või ise opositsiooni asunud.



Olulisematel otsustel on olnud kõigi või valdava osa volikogu liikmete heakskiit. Muidugi, eks erimeelsusi tuleb ikka ette, kuid erinevaid arvamusi peabki olema. Ning need tekivad inimeste isiklike tõekspidamiste, mitte erakondliku kuuluvuse pärast.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles