Gripi vastu vaktsineerimine algab veel sel aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel peaks seagripivaktsiin Eestise jõudma ülejärgmisel nädalal ning riskirühmadesse kuuluvate inimeste vaktsineerimine algab veel sel aastal.


"Kui kõik läheb plaanipäraselt, peaks vaktsiin ülejärgmisel nädalal Eestis kohal olema," kinnitas ministeeriumi asekantsler Ivi Normet.

Normeti sõnul on tervishoiuasutustele juhised vaktsiinitellimuse esitamiseks ära saadetud ning järgmise nädala alguseks oodatakse esimest tagasisidet. "Praegu loodame, et saame vaktsineerimisega alustada veel sel aastal," ütles Normet.

Vaktsineerimise põhiraskus jääb perearstide kanda, kuid osasid riskirühmi vaktsineerivad ka naistearstid ning nakkushaiguste spetsialistid.

Esmajärjekorras vaktsineeritakse tervishoiutöötajad, kes on otseses kokkupuutes patsientidega, samuti farmatseudid ja proviisorid ning koduõenduse töötajad ja kodusid külastavad sotsiaaltöötajad.

Lisaks on plaanis vaktsineerida ka arsti- ja õeüliõpilased.

"Otsustasime nad lülitada esmajärjekorras vaktsineeritavate nimekirja juhuks, kui haigestumine peaks järsult kasvama ja me peaksime nad appi paluma," selgitas Normet.

Esmajärjekorras vaktsineeritavate hulka kuuluvad lapseootel naised ja naised kuus kuud peale sünnitust ning lapsed vanuses kuus kuni 24 kuud.

Sotsiaalministeeriumi kodulehel on üleval ka nimekiri haigustest, mida põdevad inimesed kuuluvad esmajärjekorras vaktsineeritavate hulka.

Peamiselt on tegu raskete krooniliste või immuunsuspuudulikkusega kulgevate haigustega.

Ivi Normeti sõnul on need inimesed oma haigusest reeglina üsna teadlikud.

"Vaktsineerimine põhineb vastastikusel usaldusel. Kui tuleb inimene ja ütleb, et tal on see haigus ning teda on vaja vaktsineerida, siis me ei hakka seda eraldi kontrollima ja tõendamist nõudma," rääkis Normert ja kinnitas, et usaldamine on ainus viis, kuidas sel talvel gripiga hakkama saada.

Eestil on sõlmitud lepingud 250 000 doosi gripivaktsiini ostmiseks.

Kolmapäevase seisuga oli Eestis registreeritud 456 seagripi juhtu, kokku pöördus möödunud nädalal ülemiste hingamisteede viirushaigustega arsti poole 13 508 inimest.

Maakonniti on ägedatesse respiratoorsetesse haigustesse haigestumine kõige kõrgem Raplamaal ja kõige väiksem saartel.

Võrreldes eelneva nädalaga kasvas ägedate respiratoorsete haiguste tõttu arsti poole pöördunute hulk 37 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles