Tööandjad kasutavad tööpraktikante

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Lääne-Virumaal ennast töötukassas töötuna arvele võtnud tööotsijate arv on tõusnud üle kolme ja poole tuhande. Töötukassa üritab teha koostööd tööandjatega, et seda hulka natukenegi vähendada.

Töötukassa pakub tööandjatele mitmesuguseid teenuseid, mis sisuliselt tähendab, et töötukassa maksab osaliselt kinni tööandjatele töötajate palkamise kulud. Üks töötukassa pakutavatest teenustest on tööpraktika.

Tööpraktika võimaldab tööandjal valida endale sobiv töötaja ja ta välja õpetada, seda minimaalsete kuludega. Töötu jaoks tähendab tööpraktikast osavõtt töösoovi toetava väljaõppe ning kogemuste ja positiivse tulemi korral ka töökoha saamist.

Teisest küljest võib aga tekkida oht, et tööandjad kasutavad seda teenust sisuliselt tasuta tööjõu saamiseks ning pärast tööpraktika lõppu ei pakugi selle läbiteinule tööd.

Töötu jaoks on tähtis, et ettevõttes tööpraktikal viibides säilib talle töötu staatus. Samuti võivad mõlemad osapooled mõjuval põhjusel tööpraktika ka enne tähtaega katkestada.

Tööpraktika kestus on kuni neli kuud ja selle jooksul maksab töötukassa töötule stipendiumi 60 krooni päevas, samas säilivad talle kõik töötukassa poolt makstavad toetused ning vajadusel makstakse talle sõidutoetust 1,50 krooni kilomeetri kohta sõiduks töökohta ja tagasi.

Tööandjale maksab töötukassa juhendamistasu kehtiva tunnipalga alammäära ulatuses iga praktikandi osaletud tunni kohta.

Töötukassa Lääne-Virumaa osakonna teenusekonsultandi Triin Dreifeldti sõnul on Eesti Töötukassa Lääne-Virumaa osakond sõlminud 1. maist kuni detsembrini 46 tööpraktika tellimise lepingut, tööpraktikale on suunatud 56 inimest. Tööpraktika teenust kasutab praegu 17 tööandjat, nendest neljal on rohkem kui üks praktikant.

Üks ettevõte, kes aktiivselt kasutas seda teenust oma tootmise sisseseadmiseks, oli Sõmerul asuv plasttooteid tootev PUR Estonia OÜ.

Ettevõtte tootmisjuht Eha Viimsi rääkis, et nende edukas koostöö töötukassa eelkäija tööturuameti kohaliku osakonnaga algas juba selle aasta märtsis.

"Töötajate otsimiseks ei kasutanud me ühtegi tasulist tööportaali," ütles ta.

Tööturuameti kaudu saadud sadakonna kandidaadi hulgast tegi ettevõte oma valiku ning nendega sõlmiti tööpraktika leping.

"Valik õigustas ennast täielikult ja kaheksast inimesest, kes olid meil tööpraktikal, on praegu tööl seitse. Meie ettevõte ei kuritarvitanud töötukassa usaldust, sest kõik tööpraktika läbinud võeti ka tööle," rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles