Virumaa pallimängude kool käis Leedus mõõtu võtmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa pallimängude kooli noored palli poole teel.
Virumaa pallimängude kooli noored palli poole teel. Foto: Arvet Mägi

Virumaa pallimängude kooli (PK) korvpallimeeskonnad tõmbasid läinud aastale joone alla võistlusreisiga Kaunasesse Arvydas Sabonise korvpallikooli, kust toodi Team97 Cupilt koju seitsmes koht.


Kui vanemate poiste (sündinud 1997. a) meeskond, mida oli tugev­datud KK Pärnu ja Rapla KK poistega, oli saanud kutse Arvydas Sabonise korvpallikooli korraldatavale noorteturniirile Team97 Cup, siis nooremate poiste (sündinud 1998. ja 1999. a) võistkond pidas neli kontrollmängu kohalike meeskondadega.


Team97 Cupil osales 12 võistkonda, kes olid jagatud nelja kolmeliikmelisse alagruppi. Virumaa PK kõrval olid turniiril meeskonnad Leedust (Š. Marciulionise korvpalliakadeemia Vilniusest, Arvydas Sa­bo­nise korvpallikooli I ja II, V. Knašiuse korv­pallikool Klaipedast, Aisciai ­korv­pallikool Kaunasest), Venemaalt (Moskva CSKA, Samarskije Losi Samaarast, Vassileostrovskaja Peterburist), Hispaaniast (CB Navas-Avinyo), Valgevenest (BS Mescheriakov Minskist) ja Lätist (BS Spars Ventspilsist).

Virumaa PK vastasteks olid alagrupis tugevakoosseisulised võistkonnad: Leedu meister Š. Marciulionise korvpalliakadeemia ja Venemaa paremikku kuuluv Samarskije Losi.
Õnneks lahenes play-off'i eda­sipääs juba alagrupi esimeses mängus, kus tänu ennastsal­ga­vale kaitsetööle ja heale visketabavusele võitis Virumaa PK Sa­maara tiimi tulemusega 64:52.

Õppisid mängu käigus

Järgmises mängus Š. Marciulionise korvpalliakadeemia meeskonnaga said Eesti poisid aga näitliku õppetunni Euroopa omaealiste tipptasemest. Kuigi polnud tegemist turniiri pikimate hulka kuuluvate mängijatega (vaid kaks poissi üle 180 cm), olid nad paremad igas mänguelemendis, eelkõige aga mõtlemise ja liikumise kiiruses ning agressiivsuses. Lõpptulemuseks pidi Virumaa PK leppima tasemevahet õiglaselt iseloomustava kaotusega 39:82.

Teistest alagruppidest pääsesid veerandfinaali mõlemad A. Sabonise korvpallikooli meeskonnad, Moskva CSKA, CB Navas-Avinyo, Aisciai korvpallikool ja V. Knašiuse korvpallikool. Seega kõik viis turniiril osalenud Leedu meeskonda olid kaheksa parema hulgas.
Veerandfinaalis said Virumaa PK poisid vastaseks V. Knašiuse korvpallikooli võistkonna, kes tugines oma mängu ülesehitamisel turniiri parimaks keskmängijaks tunnistatud ülipikale (üle 190 cm) Karolis Tamošauskasele.

Esimesel veerandajal nende taktika kahjuks toimis. Ja kuigi mängu edenedes jõudis Eesti korvipoistenigi arusaam, kuidas selliste "hiiglaste" vastu toimida, tuli siiski tunnistada vastase 52:61 paremust ja jääda mängima kohtadele 5.-8.

Esimeseks vastaseks oli Venemaa korvpalli lipulaev Moskva CSKA (kaotas veerandfinaalis 55:68 hispaanlastele). Selles mängus oli tegemist kahe tei­neteist vääriva meeskonnaga ning punkt-punkti heitlust ja­gus kuni viimase veerandaja kesk­paigani - 48:47). Siis lõppes tõenäoliselt liiga väikese puh­keaja tõttu poiste ramm ja vas­tastel lasti teha 11:0 lõpuspurt ning võita mäng tulemusega 58:48.

See aga tähendas võimalust mängida 7. või 8. koha eest, kus vastaseks juba augustikuiselt Rakveres peetud New Generation´s Mini Cupilt tuttav A. Sabonise korvpallikooli II meeskond. Vastaste vastupanu murdsid Virumaa PK poisid kolmandal veerandajal ning võitsid nii nagu Rakvereski. Tulemuseks 75:67 ja tugeval turniiril saavutatud 7. koht.
Finaalis kohtusid kaks ilmselgelt turniiri parimat meeskonda: Š. Marciulionise korvpalliakadeemia ja CB Navas-Avinyo (Kataloonia tugevuselt teine meeskond). Pingelise ja kõrgetasemelise finaali võit jäi tulemusega 71:66 Leetu.

Leedulased enesekindlamad

Kui vanemad poisid heitlesid kõrge koha eest turniiril, siis nooremad võrdlesid oma mänguoskusi sõprusmängudes Kaunase eakaaslastega, neljast mängust saavutati kaks võitu ja kaks kaotust.

Esmalt alistuti pärast kolme tasavägist veerandaega tulemusega 51:73 korvpalliklubile Tornados, seejärel tuli tunnistada Leedu ühe parima meeskonna, korvpalliklu-
bi Aisciai selget 30:58 paremust.

Kolmandas ja neljandas sõprusmängus oli vastaseks A. Sabonise korvpallikooli 1999. a sündinud poiste esindusmeeskond, keda õnnestus mõlemal korral võita (68:31 ja 62:29).
Nendest vastasseisudest kokkuvõtet tehes oli selgelt näha, et tuntud korvpalliriigi Leedu väikesed korvpallurid on palju enesekindlamad, teavad täpselt, mida soovivad platsil teha.
Eesti poistel on, mida õppida ja mille poole püüelda.

Team97 cup
• Laste korvpalliturniiri paremusjärjestus:
1. Š. Marčiulionis BA ČILI
2. CB Navas-Avinyo
3. V. Knašius BS
4. BS Aisciai-Artransa
5. A. Sabonis BS-Tposport
6. Moskva CSKA
7. Virumaa PK
8. A. Sabonis BS-Gerdukas
9. Samara-Samarskije Losi
10. Peterburi- Vassileostrovskaja
11. Minsk- Mescheriakov BS
12. Ventspils-Süars

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles