Päästeteenistus soovitab külma ilmaga kodus püsida

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öösel läheb külmaks.
Öösel läheb külmaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Et sünoptikud prognoosivad lähipäevadeks ilmu, mil külmakraadid võivad ulatuda kuni 32 kraadini, siis soovitavad päästjad väljas võimalikult vähe liikuda.


Eriti peaksid külma ilmaga vältima väljas liikumist lapsed ja vanurid.



Hoidmaks ära raskete tagajärgedega tuleõnnetusi, soovitavad päästjad kütta ahju, pliiti või kaminat mõõdukalt ehk üks ahjutäis kaks-kolm korda päevas. Kütmise peab lõpetama vähemalt kaks tundi enne kodust lahkumist või magama minekut.



Puud, riided ja teised kergesti süttivaid esemed peavad olema küttekolletest vähemalt poole meetri kaugusel.



Kindlasti tuleb kontrollida suitsuanduri korrasolekut. Samuti tuleb kasutada korras elektrilisi küttekehasid, näiteks puhurid ja radiaatorid. Neid ei tohi panna kergesti süttivate esemete lähedusse ega jätta järelevalveta.



Keldrite, kuuride ja muude mitte pidevalt kasutusel olevate ruumide uksed tuleb lukustada, et vältida sinna võõraste ligipääsu.



Torustikke võib külmumisohu ära hoidmiseks mähkida lisaisolatsiooniga, näiteks kaltsudega. Võimaluse korral võib jätta kraanides vesi kergelt tilkuma.



Juba jäätunud torude sulatamisel ei tohi lahtist tuld kasutada. Torude soojendamiseks kõlbavad soojakaablid või -puhurid.



Inimesed peaksid päästjate soovituse järgi varuma endale vett, et vältida torude külmumisel tekkida võivat veepuudust.



Tähelepanu peab pöörama neile naabritele, kes vajavad erilist hoolt ja abi. Näiteks invaliidid ja vanurid. Samuti võiks olla aeg-ajalt telefonitsi ühenduses üksildastes maapiirkondades elavate sugulaste-tuttavatega, et olla kursis nende probleemide ja vajadustega.


Külmade ilmadega vajavad tavalisest enam hoolitsust koduloomad.



Kui autosõitu ei ole võimalik edasi lükata, tuleb sõidukisse varuda piisavalt kütust, vältimaks võimalikke probleeme tanklates ning jää tekkimist kütusepaaki ja -voolikusse. Reisile peab kaasa võtma laaditud akuga mobiiltelefoni.



Kui temperatuur ruumides langeb liialt madalale, on soovitav sulgeda kõik mittekasutuses olevad ruumid ning tihendada soojakaod vaipade, rätikute või muu sobivaga.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles