Juhtkiri: Rohkem kultuuri rohkematele

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Täna õhtul kirjutab ETV Eesti tele- ja oope­riajalukku uue peatüki, tehes ot­seülekande rahvusooper Estonia lavastuse "Armastus kolme apelsini vastu" esietenduselt.



Seda enam, et tegu on eestlas­te jaoks suisa kultustükiks mängitud looga.


Analoogselt on talitanud Metropolitan Opera ja London National Theatre, kes oma etenduste ülekandeid on teinud kinodesse üle maailma.



Kahtlemata on ekraanilt saadav elamus hoopis teistsugune kui saalist, kuid sellised projektid annavad võimaluse "minna ooperisse" neil, kes seda soovivad, kuid kel mingil põhjusel see võimalus puudub.



Kui arvestada seda, et ooper on paljudele midagi elukauget ja arusaamatut, siis on see ka hea viis tutvustada suurematele hul­kadele eksklusiivsena tunduvat kultuurikildu.



Ja seda suurem on võimalus, et keegi juhtub juhuslikult tükki vaatama ning sealt saab alguse tema ooperihuvi.

Elame ajal, mil tehnoloogia muutub vä­ga kiiresti ning muutuvad ka kana­lid, mille kaudu erinevad põlvkonnad kultuuri edastavad ja sellest osa saavad. Nii pole meile enam tundmata mobiilis loetavad raamatud või e-raamatud.

Koolis kohustuslikku kirjandust pole saa­da mitte ainult raamatukoguriiulitelt, vaid suuresti ka internetist ja parajasti on käimas projekt, mille raames loevad tuntud näit­lejad kohustuslikku kirjandust heliraamatutele.

Lisaks õpilastele, kes saavad kõrvaklappidest raamatut kuulata kas või trenni tehes, on see hea uudis ka vaegnägijaile.

Inimesed on ajaga muutunud ja soovivad, et kogu info mõne hiirekliki kaugusel oleks ning elu suisa peopesale mahuks, vahendajaks mõni võimalikult väike masin.

Ainult on küsimus, kas see avardab meie siseilma või muudab selle hoopistükkis ahtamaks.

Seni, kuni sõnum oma väärtust ei kaota, pole vaja seda vahendavaid kanaleid põlata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles