Kadrina firma pälvis aasta areneja tiitli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2003. aasta oktoobris Kadrinas plasttorude tootmist alustanud ja eile ettevõtlusauhinnaga pärjatud OÜ HAKA Plast esimesi torumeetreid võttis liinilt vastu tööline Jüri Põder.
2003. aasta oktoobris Kadrinas plasttorude tootmist alustanud ja eile ettevõtlusauhinnaga pärjatud OÜ HAKA Plast esimesi torumeetreid võttis liinilt vastu tööline Jüri Põder. Foto: Tairo Lutter

Eile õhtul kuulutati Estonia kontserdisaalis pidulikult välja tänavuste ettevõtlusauhindade saajad: aasta areneja tiitli tõi Lääne-Virumaale HAKA Plast OÜ.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS), Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu korraldatava ettevõtluse auhinna 2006. aasta konkursil oli aasta areneja kategooria kasutusel esimest korda ja meeldiva üllatusena tõi parima areneja tiitli Lääne-Virumaale Kadrina külje all torusid tootev OÜ HAKA Plast.

“Uue kategooria käivitamise eesmärgiks on innustada, julgustada ja tunnustada äsja alustanud, kuid siiski edukalt turule sisenenud väikeettevõtteid, kelle jaoks seni ettevõtluse auhinna konkursil omaette kategooria puudus,” sõnas EASi alustavate ja tegutsevate ettevõtete divisjoni direktor Allar Korjas.

Lisandväärtus poole suurem

Aasta areneja kategoorias osalesid konkursil 2003. aastal asutatud ettevõtted, mis on saanud starditoetust EASist või Tallinna Ettevõtlusametist.

Võitja valimiseks viidi konkursil osalevates ettevõtetes läbi nn diagnostiline audit, mille metoodika töötati välja aasta areneja kategoorias osalevate ettevõtete profiili silmas pidades.

“Vaatasime ja võrdlesime mitut majandusnäitajat, näiteks arenguprognooside täitmist ja plaanide realistlikkust, käibe kasvu,” lausus Allar Korjas, “aga kaalukausi kallutas HAKA Plasti kasuks paljuski just firma lisandväärtus, mis on ligi kaks korda teiste omast suurem, moodustades 250 000 krooni töötaja kohta.”

Lisandväärtus on ettevõtte edukuse hindamise kriteerium, mis saadakse ärikasumi, kulumi, tööjõukulude, lõpetamata ja valmistoodangu varude muutuse ja oma tarbeks valmistatud põhivara summa jagamisel töötajate arvuga.

Kadrina külje all asuva HAKA Plast OÜ tootmisliinilt tulid esimesed torud 2003. aasta oktoobri keskpaigas. HAKA Plast valmistab polüetüleenist plasttorusid ning muid detaile, ettevõtte käive kasvas 2005. aastal eelneva aastaga võrreldes 56%, jõudes 17,2 miljoni kroonini. HAKA Plasti lükkas käima Kaul Augasmägi, kes juhib firmat ka praegu. Ettevõte annab tööd kümnele inimesele, makstes neile keskmisest kõrgemat palka.

HAKA Plast OÜ osalus jaguneb täpselt pooleks Eesti ja Soome omanike vahel. Üle poole toodangust eksporditakse Lätti, Leetu ja Soome.

“Mul on väga hea meel, kui maakohtadesse luuakse selliseid edukaid ettevõtteid,” ütles Allar Korjas, “ja loodetavasti on põhjust tulevikuski läänevirulasi esile tõsta.”

Auhind kuues kategoorias

“Ettevõtluse auhind 2006” anti välja kuues kategoorias: aasta areneja, turismiuuendaja, piirkonna edendaja, välisinvestor, rahvusvahelistuja ja innovaator. Nende hulgast valiti peapreemia saaja.

Kõik auhinnad anti üle eile õhtul Estonia kontserdisaalis toimunud pidulikul tseremoonial, mis Virumaa Teataja trükkimineku ajal alles kestis.

EASi lõi 2000. aastal majandusministeerium eesmärgiga edendada Eesti ettevõtluskeskkonna ja ettevõtete konkurentsivõimet, suurendades sellega ühiskonna heaolu.

Samal aastal korraldas EAS esimese ettevõtlusauhinna konkursi. Konkursi “Ettevõtluse auhind” patrooniks on Eesti vabariigi president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles