Lääne-Virumaa põllumehi huvitab Venemaa turg

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Einar Vallbaum (vasakult), MTÜ Virumaa Põllumeeste Liit juhatuse esimees Ülo Niisuke ja minister Helir-Valdor Seeder.
Maavanem Einar Vallbaum (vasakult), MTÜ Virumaa Põllumeeste Liit juhatuse esimees Ülo Niisuke ja minister Helir-Valdor Seeder. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Teisipäeval kohtusid Rakveres mõnikümmend Lääne-Virumaa põllumajandusettevõtjat põllumajandusminister Helir-Valdor Seederiga. Et küsimused olid ministrile juba enne kohtumist saadetud, siis kulges pooleteisetunnine kokkusaamine asjalikus õhkkonnas.



Minister tunnistas, et midagi ootamatut tema käest ei küsitud, sest kõik need valdkonnad on juba pikemat aega põllumeestele muret teinud ning paljud tulenevad ka päevapoliitikast.



Kohalikke põllumehi huvitas peamiselt Venemaa turgu puutuv. Oli ju Helir-Valdor Seeder jaanuaris kohtunud Venemaa põllumajandusministri Jelena Skrõnniku ning asepeaministri Viktor Zubkoviga. "See oli omamoodi ajalooline kohtumine. Varem ei ole Eesti ja Venemaa põllumajandusministrid ajaloos kohtunud," rääkis Seeder.



Mis aga Venemaa turgu puutub, siis praegu on sellel suunal elavnemine ning sinna ei lähe mitte ainult sealiha, vaid võimalik on turustada veel näiteks toorpiima ja tõuloomi. Kuid Seeder tõi esile ka riskid.



"Venemaa on ebastabiilne partner, samas on seal suurte võimalustega turg, kus riskid jäävad ikkagi ettevõtja kanda," ütles ta.



Oma kogemusi Venemaaga kauplemisel jagas tuntud seakasvataja Urmas Laht. Tema hinnangul ei saa Venemaal kauplemist kujundada mingisuguse ühise nimetaja alla, sest seal määravad jätkuvalt isiklik suhe ja veenmisoskus.



Lisaks Venemaa suunale tulid jutuks ka teised põllumehi huvitavad probleemid. Nende hulgas ühistegevus Baltikumi suunal, põllumajandustoetused, diislikütuse erimärgistamine, tootjate võrdne kohtlemine Euroopa Liidus jne.



Andes hinnangu põllumajandusministeeriumi tegevuse peasuuna kohta märkis minister: "Meil on hästi palju väikseid asju, mida me iga päev teeme, aga seda üht suurt sammu ei oskagi välja tuua, see seisnebki nendes väikestes sammudes."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles