Kodulugu: Unustusehõlma vajunud Rakvere pastorid

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Walter Paucker oli Rakvere Kolmainu koguduse abiõpetajaks üle kümne aasta, tema elutee lõppes Palermo massihauas.
Walter Paucker oli Rakvere Kolmainu koguduse abiõpetajaks üle kümne aasta, tema elutee lõppes Palermo massihauas. Foto: Vello Taimre/Montaaž

Rakveres peetavate kirikupäevade taustal oleks ehk paslik meenutada mõnd meie prominentsemat kirikuõpetajat, kes paraku unustuse hõlma kipuvad vajuma.

30. jaanuaril 1891. aastal pidasid Rakveres kirikukonventi kümme konvendi liiget, enamik ümbruskonna mõisnikud.

Mõne kuu eest oli ametist lahkunud Rakvere koguduse õpetaja Georg Paucker ja talle oli tarvis valida järeltulija. Kandidaate oli üles seatud kolm: senine Rakvere koguduse abiõpetaja R. Hirschhausen, Narva Juhkentali koguduse õpetaja Paucker ja Leonhard Pallon Paldiskist.

Suure häälteenamusega osutus valituks Leonhard Pallon. Rakvere kogudusel ei olnud põhjust oma saatuse üle kaevata, sest noor, 31aastane elurikas ja osava kõneanniga õpetaja oli valmis pühendama kogu oma jõu kogudusele, kelle nõudlikkus oma hingekarjase suhtes juba tol ajal kaunis selgelt ilmsiks tuli.

Kogudusele meeldis ka asjaolu, et uue õpetaja soontes voolas oma, eesti veri, mis sugugi vähetähtis ei olnud.

Leonhard Pallon

Õpetaja Leonhard Pallon sündis 3. augustil 1859. aastal Viljandimaal Helme kihelkonnas Jõgeveste mõisa valitseja pojana. 1865. a ostis papa Pallon omale Kotre talu Rannu kihelkonnas ja jättis mõisavalitseja ameti.

Juba Helmes oli vana Pallon aktiivselt vennastekoguduste liikumises osalenud ja ta nägi hea meelega, et vähemalt ühest tema kuuest pojast saaks tulevikus kirikuõpetaja.

Kuna Leonhardil oli selleks enim kalduvusi, siis antigi talle sellesuunaline koolitus - 1879. a lõpetas noormees Tartu riigigümnaasiumi ja viis aastat hiljem Tartu ülikooli usuteaduskonna.

Pärast aastast prooviaega Helme kirikus määrati Leonhard Pallon Paldiski koguduse õpetajaks ja ka Paldiski raudteelaste hingekarjaseks.

Väike kogudus ja piiratud tööpõld ei suutnud noort, otsivat ja arenemishimulist õpetajat kauaks köita.

Rakveres avanesid noormehe ees hoopis uued perspektiivid. 1891. a märtsi alguses Virumaa pealinna saabudes oli õpetaja Pallonil kaasas ka vast kositud noorik - Paldiski piirivalve ülema tütar Olga Brückner.

Õnnelik abielu kestis kümme aastat, perre sündis kolm poega ja kolm tütart, ent kümnele rõõmuaastale järgnes 21 kannatuse ja mure aastat. 1901. a haigestus proua Pallon tüüfusesse ja kohe pärast seda langetõppe.

Perekonna mured ja lastekasvatuse raskused jäid paratamatult pereisa kanda. Kannatas mitte ainult õpetaja, kannatas ka kogudus, kuid ta mõistis oma õpetaja kurbust ja muret ning püüdis talle igati toeks olla.

Väsinud 38 aastat kestnud vastutusrikkast õpetajatööst, kaotanud perekonnaõnne, langes õpetaja Leonhard Pallon, aastate töö pitser otsaees 2. jaanuaril 1923. aastal ametikohuste täitmisel kokku ja suri samal päeval.

Walter Paucker

Ühel tuisusel ja kõledal 1919. aasta jaanuarihommikul liikus läbi vaikse ja inimtühja Rakvere Palermo suunas üksikuid inimkujusid, kes kõik kandsid varrukal valget linti. Need olid äsja formeeritud rahvamiilitsa ja kohaliku võimu esindajad, kes tõttasid Palermosse, et kaevata lahti enamlaste poolt mõrvatute ühishaud ja ohvrid omastele ümbermatmiseks välja jagada.

Haua avamisel tunti juba esimeste ohvrite seas ära kohalik kirikuõpetaja, kes justkui sümboolse usumärtrina kattis oma kehaga teisi süütuid ohvreid. Koos kümnete mõrvatutega leidis Palermos oma verise lõpu ka Rakvere koguduse abiõpetaja Walter Paucker.

Walter Paucker sündis 7. märtsil 1878. a Simunas põlises kirikuõpetaja perekonnas. Tema esiisad olid juhtinud Simuna kogudust üle 130 aasta järjest.

Koolis käis Walter Paucker Tallinnas, Nikolai gümnaasiumis, 1897-1900 õppis ta Tartu ülikooli usuteaduskonnas.

Prooviaasta veetis ta isakodus Simunas, seejärel Narvas ja Viru-Nigulas.

1. aprillil 1907. a ordineeriti Walter Paucker Tallinna Pühavaimu koguduse abiõpetajaks, ent juba samal aastal tuli ta abiõpetajaks Rakverre, kodule lähemale.

Kirikuõpetaja ameti kõrval töötas Paucker Rakveres ka kooliõpetajana, algul linnakoolis, hiljem keskkoolis ja õpetajate seminaris. Walter Pauckerit mäletati kui vastutulelikku, heatahtlikku ja erudeeritud meest.

Kui õpetaja Leonhard Pallon 1918. a detsembris sõjakära eest põgenedes Rakverest lahkus, kutsus ta kaasa ka noorema kolleegi, ent too jäi oma ametipostile.

Enamlased vangistasid õpetaja Pauckeri 17. detsembril 1918, päev pärast Rakvere vallutamist.

Kohalik vangimaja, kus õpetaja Pauckerit 20 päeva kinni hoiti, sai tema Getsemaneks ja Palermo metsanõlvak tema Kolgataks.

Tema tapjate hulgas oli ka inimesi, kellele just nimelt õpetaja Walter Paucker oli kooliharidust jaganud ja leeriõpetust andnud.

1918. aasta sügisel kutsuti Walter Paucker oma vana ja väsinud isa asemele Simuna koguduse õpetajaks.

Temast pidi saama järjekorras viies Paucker Simuna kiriku kantslis. Paraku lõppes teekond enamlaste püssikuulide läbi juba Palermos ...

Kirikuõpetajaid Pallonit ja Pauckerit seob peale kiriku aga ka Rakvere esimese lasteaia rajamine.

Esimene teadaolev lasteaed tegutses Rakveres aastast 1904. See asus esialgu Laia ja Posti nurgal Freibachi majas (maja hävinud), hiljem Rohuaia tänavas Kuljuse majas.

Lasteaia ülalpidajaks oli Alaealiste Laste Hooldusmaja Ülalpidamise Selts, mille eesotsas seisid Kolmainu koguduse õpetaja Wilhelm Leonhard Pallon ja abiõpetajad Richard Ferdinand Masing ning Walter Paucker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles