Sõidukijuhid satuvad tihti libedale teele

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heitlikud ilmastikutingimused sunnivad autojuhte teedel ettevaatlikusele.
Heitlikud ilmastikutingimused sunnivad autojuhte teedel ettevaatlikusele. Foto: Arved Mägi / Virumaa Teataja

Kiiresti muutuvad teeolud saavad saatuslikuks sohvritele, kes ei vali õiget sõidukiirust ja hindavad oma võimeid üle.


Esmaspäeva ennelõunal kaotas 29aastase Triinu juhitud sõiduauto BMW Tallinna-Narva maanteel Viru-Nigula vallas teisest sõidukist möödasõidul juhitavuse, libises vasakule teelt välja ja paiskus üle katuse.


Liiklusõnnetuses vigastada saanud naine viidi Rakvere haiglasse, kust meedikud ta pärast esmaabi andmist koju lubasid.

Rakvere politseijaoskonna patrullteenistuse vanemväär­teomenetleja Arnas Jõe sõnul hoidis autojuhti halvimast korrektselt kinnitatud turvavöö. Politseinik soovitab sõidukijuhte arvestada muutuvate ilma- ja teeoludega ning valida sõidustiil ja -kiirus vastavalt oma sõiduoskustele ja -kogemustele. Kuidas aga hinnata teeolusid?

Must jää

Rakvere politseijaoskonna patrullteenistuse vanem Margo Kukk rääkis, et kõige enam muutuvad teeolud päikeseloojangul, mil temperatuur järsult langeb ja teedele tekib niinimetatud musta jää oht.

"Tulin õhtul trennist ja teed olid ülilibedad," meenutas Kukk läinud nädalavahetust ja selgitas, et kui päeval sulatab päike teedel jää ära, siis õhtutundidega kaasnevad külmakraadid toovad jää teele tagasi.
Musta jääd palja silmaga ei näe, kuid valgus murdub sellelt ette. Seega soovitas politseinik jälgida vastu tulevate autode tulede valgusel teed. Kui see läigib, siis on tee libe.

Muidu päevasel ajal kuivana näivad teed võivad libedaks muutuda hommikutundidel. Kui hommikul on üks-kaks kraadi külma, siis Kuke sõnul võib teel olla must jää.
Libedast teest annab sohvrile märku auto halb kuuletumine rooli keeramisele. "Juhitavus muutub natuke imelikuks, sõiduk nagu hõljub teel," jätkas Kukk.

Politseiniku sõnul ei tee paha, kui autojuht sõiduki korraks kinni peab ja jalaga tee libedust proovib.

Lumine tee

Paljud kõrvalteed on lumised. "Lumisel teel sõites peab arvestama, et tegemist on libeda teega," soovitas Margo Kukk.

Eriti libedaks teeb sõidutee päike, sulatades seal olevale lumele peale veekihi. Kui külmakraadid selle õhtu- või öötundidel ära jäätavad, võib rääkida juba kiilasjää tekkest, mis on teelolijatele eriti ohtlik. Nii sõidukitele kui ka jalakäijatele.

Kui jalakäijad tunnetavad libedust kohe, siis sohvritel soovitas politseinik jällegi korraks sõidukist väljuda ja teed jalaga proovida.

Vihm muudab teed libedaks isegi suvel. Seega tuleb saju ajal või pärast vihma olla liigeldes eriti ettevaatlik.
Sõidukijuhtidele võivad teel saatuslikuks saada jäätunud rööpad ehk vanad sõidujäljed. Rööpad võivad auto kergesti vastassuunavööndisse või hoopis teelt välja visata.

Margo Kukk soovitas sõidukijuhtidele jälgida meedia vahendusel edastatavaid ilmateateid ja maanteeameti hoiatusi.

Politseinik on kuulnud, et osa sõidukijuhte kaalub juba sõiduvahendile suverehvid alla panna, sest põhimaanteed on kuivad. "Ei tasu sellega kiirustada," arvas Kukk.

Tänavu pikendati talve- ja naastrehvide kasutamist 1. maini. Suverehvidele soovitas politseinik mõelda siis, kui ilmad on juba püsivalt soojad ja musta jää tekkimise oht minimaalne.

Must jää
• Must jää võib olla teel, kui vastu tulevate sõidukite tulede valguses tee läigib.
• Must jää võib tekkida päikese loojumisel, kui temperatuur järsult langeb.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles