“Teeme ära” tuleb mai algul mitmesuguste talgutega

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikoristustalgud «Teeme ära 2008».
Prügikoristustalgud «Teeme ära 2008». Foto: Margus Ansu.

Kui valdav osa "Teeme ära" üleskutse raames registreerunutest keskendub talgute käigus heakorratöödele, leidub neidki, kes soovivad tervise- ja spordiradadele pühenduda või vanade eestlaste kombel ehitustöid teha.


"Teeme ära" tänavuse teona tuleb laupäeval, 1. mail üleeestiline talgupäev.


Lääne-Virumaal on registreeritud nii heakorra- kui külatalguid, samuti korrastatakse mälestisi, terviseradasid ja tehakse muid töid.

Kõige aktiivsemate talgulistena paistab silma Sõmeru vald - enamik valla suuremaid külasid teevad sel päeval oma talgud.

Talukoht andis mõtte

Heakorra- ja külatalgud ootavad abilisi Kohala, Uhtna, Sõmeru aleviku, Näpi, Vaeküla külakeskuse sisehoovi, Roo­devälja pargi ja lõkkeplatsi ning Ubja küla korrastamisel.

Oma talgud peab ka Lääne-Virumaa loomade varjupaik, kuhu loodetakse töökäsi appi heakorratöödele ja loomadega tegelema.

Uhtna küla talgujuht Inge Pikkoja rääkis, et nende külas on talgud olnud igal kevadel ja juba mitu aastat.

Et sellel aastal sattus koostegutsemine üleeestilise aktsiooniga samale päevale, otsustasid nad talgud ka registreerida.

"Me ei rõhunud sellele, et kõik üheskoos ühte platsi kraabiksid, vaid et iga majaomanik oma maalapi korda teeks," lausus Pikkoja, lisades, et igal aastal on appi tulnud ka Sõmeru vald, kes koristustööde ajaks on organiseerinud prügiveo.

Omaette tegevusena on "Teeme ära" talgutel kirja pandud terviseradadele keskendumine.

Kui Laekvere vallas Kellaveres kutsutakse talgulisi puhkeala rajama, siis Tapa linnas sealset terviserada hooldama.

Kellavere talgujuht Vaimar Abel kõneles, et puhkeala ja spordiradade tegemise mõte on neil ammu olnud ja ka kohalike sportlaste huvi nende vastu on suur, sest lähikonnas spordiradu pole ja käiakse kas Tamsalus või Mõedakul.

Et seni on projekteerimine venima jäänud, annavad "Teeme ära" talgud Abeli arvates nüüd hea võimaluse algust teha.

"See on ühtlasi hea reklaamimise võimalus, näitamaks, et sinna midagi tuleb."

Nimetuse all "Muud talgud" on kirja pandud Väike-Maarjas peetav kevadine kaltsupidu ja Viru-Nigula vallas Voorse piimakitsede talu ehitustalgud, kus on kavas paekividest teeraja ladumine, salvkaevu rakete ja tulevase juustukeldri trepi jm ehitus.

Voorse talu talgujuht Rein Kotšin ütles, et nii suurejooneliste talgute korraldamise kogemus tal puudub, kuigi omal ajal on ta isa juures talgute korras ehitamas käinud.

Kotšini sõnul on sellist sorti tööde vastu huvi tundnud inimesed nii Tallinnast kui Virumaalt.

"Kirja sai pandud 50 kohta, hea on, kui tuleb 30 talgulist," avaldas ta lootust.

Talgute korraldamise idee andis Kotšini ütlusel koht ise - kaev, millele rakkeid hakatakse ehitama, pärineb XVIII sajandi keskelt, ja kelder on vana moonamaja vundamendi sisse rajatud.

Heakorra- ja külatalgud

Mälestistele keskendutakse Viru-Nigula vallas Vasta mõisakompleksi ja Kadrina vallas Arbavere mõisaparki korrastades.

Heakorra- ja külatalgutele tullakse kokku veel Rakke vallas, kus asutakse Emumäe mõisaparki koristama, kiviaeda ehitama ja "ilmajaama" püstitama, MTÜ Salla Seltsimaja ümbrust korrastama ning Siimu talu võsast puhastama.

Väike-Maarja vallas on registreeritud talgud Pedja jõe ülemjooksu, Põltsamaa jõe ülemjooksu, Äntu järvede ja kallaste puhastamiseks olmeprügist, Avanduse külaplatsi sissesõidutee ääres olevate mahajäetud majaplatside korrastamiseks, Kurtna külamaja ümbruse heakorrastamiseks, Simuna heakorratalguteks ja jahtkonna talguteks Simunas.

Laekvere vallas kutsutakse korrastama Muuga mõisaparki, Rägavere vallas Ulvi klubihoonet ja Hiiekalda hiit, Viru-Nigula vallas Mahu sadamaala, Kadrina vallas Ridaküla seltsimaja ümbrust, Kadrina kalmistut ja Linnumäe loodustalu loodusrada, Tapa vallas Moe mõisaparki, Jäneda mõisa valdusi, Lehtse mõisaparki ja Rägavere parki, Vihula vallas Koltsi-Võsu rannaäärset ja Vergi seltsimaja ümbrust, Haljala vallas Aaspere lehisealleed ja Essu mõisa ümbrust ning parki, Rakvere linnas erivajadusega laste ja noorte tegevusmaja ning aeda Rakveres Võidu tänav 8.

Tamsalu vallas peab Porkuni küla külatalguid ning Rakvere vallas kraamitakse Lepna keskuse koolimajaplatsi ja spordiväljakut ning Tõrma Kõrgemäe spordi-, virgestus- ja puhkeala.

Rakvere ümbruses, Ussimäel ja Päides asuvates riigimetsa metsatukkades kaunistatakse puid pesakastidega.

Reedese seisuga oli "Teeme ära" kodulehe andmeil üle Eesti talguid registreeritud 607 ja talgulisi 3142.
Vabu kohti talgutele oli 20 123.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles