Mai üheksas päev

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europa Liidu lipp.
Europa Liidu lipp. Foto: Reuters

Ühte ei saa vaidlustada. 65 aastat tagasi lõppes Euroopas Teine maailmasõda - 8. maid tähistab kogu maa­ilm suurte tapatalgute lõpu- ning Nõukogude Liidu õigusjärglane Venemaa 9. maid Suure Isamaasõja võidupäevana.

Muu on tõlgendamise küsimus: kes keda võitis ning millised olid ohvrid. Baltikumis ollakse arvamusel, et suur võit ei olnud­ki meie võit. Kuid Ida-Euroopas oli Punaar­mee siiski vabastaja rollis.
Ja lõppude lõpuks kaotajaid selles sõjas polnud. Fašismist vabanenud Saksamaa on 65 aastaga tõusnud Euroopa ja maailma juhtivaks majandusjõuks. Euroopa on aastakümneid saanud läbi ilma suuremate verevalamisteta, erandiks Balkani kodusõjad 1990ndatel seoses Jugoslaavia riigi lagunemisega. Ja rahu on suur väärtus.
Ajalugu on olnud tõlgendatav ja ilmselt niisuguseks ka jääb, sest nõnda, nagu iga inimene hindab sündmusi oma isiklikust vaatevinklist, jäävad seda tegema ka rahvad ning võit juurdub rahva eneseteadvusse. Vaadakem näiteks oma Vabadus­sõda. Ikka võib eestlane kas või natukenegi oma nina püsti ajada, et oleme vähemalt ühe sõja võitnud.
Igatahes Moskvas peetakse homme grandioosset paraadi, millest võtavad osa ka USA, Inglismaa ja Prantsusmaa sõjaväelased. Poliitika on pragmaatika, ning kui on tegemist suurega, siis tuleb austada.

Samal päeval tähistatakse veel Euroopa päeva, et märkida aastate eest söe- ja terasetööstuse liidu sõlmimist, millest sai alguse Euroopa Liit.
Aastatega on liidu koosseis paisunud 27 liikmesriigini, kes on osa oma õigusloomealastest volitustest loovutanud ELile. Horvaatia, Türgi ja endine Jugoslaavia Makedoonia vabariik ootavad liitumisvõimalust ja meie valmistume Eestis euro tulekuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles