Linnaosad: Kondivalus armastavad inimesed vaikelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondivalu linnaosavanem Milvi Kalda elab Tartu tänaval, tema kodu on nagu roheline oaas.
Kondivalu linnaosavanem Milvi Kalda elab Tartu tänaval, tema kodu on nagu roheline oaas. Foto: Meelis Meilbaum

Kondivalu linnaosa on Rakveres üks vanimaid. Kunagi koondus elu Tartu tänava äärde, mis oli linna üks tuiksoontest. Praegu mööduvad piirkonnas päevad märksa rahulikumalt.

Veidi enam kui saja aasta eest andis munakivine Tartu maantee piirkonnale nime, sest inimestel jäid vankris loksudes luud-liikmed haigeks. Tänava otsas asus kõrts, mille hoone praegusest Lilleoru kauplusest üle tee veel alles. Sealt käidi kondivalu vastu rohtu küsimas. Mis see muud oli kui viin ja sellega kaasnesid ikka sekeldused. Nii võiski juhtuda, et pärast valutasid kondid rohkemgi. Laadapäevadel tuli linnavahtidel tihti sekkuda ja prassijaid karistati vitsahoopidega. Kõrts ei tegutse enam eelmise sajandi vahetusest ja kondivalu rohtu saab Lilleoru poest.

Linnaosavanem Milvi Kalda elab koos abikaasa Viljariga oma Tartu tänava majas, mille aed on omamoodi roheline oaas keset linna. Kunagi ostis vanaisa kõrvalmaja koos suure krundiga, millel nende maja asub. “Mäletan, kui olin tüdrukutirts, see võis olla viiekümnendate alguses, oli Kunderi tänava kallak tühi. Maju oli siis nii vähe, et Palermo väli paistis. Naabruses elas üks tatarlane, kes seal oma hobuseid jooksutas. Tartu tänava majad olid enamasti olemas, mõni üksik on teiste vahele ehitatud,” meenutab Milvi oma esimesi pilte siinsest elust. Suurtest paneelmajadest on linnaosa jäänud puutumata, sest tööstuse, transpordi ja laomajanduse arenemise kiiretel aegadel koondus elu rohkem Rakvere Tallinna tänava poolsesse ossa. “Elamutega kaetud on suuremad alad, Kunderi ja Tartu tänav, palju on roheala. Metsamajandi ümbruses asub mets. Sealt võeti küll puid maha, kuid nüüd hakkab silm juba harjuma. Aeg-ajalt tuleb uuendusi, näiteks linnaosavanemad käisid Lilleorus puid istutamas,” iseloomustab naine oma kodukanti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles