Euro tulek annab ametnikele lisatööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuel aastal asenduvad kroonid eurodega. Rahareform nõuab omavalitsustelt ümberkorraldusi.
Uuel aastal asenduvad kroonid eurodega. Rahareform nõuab omavalitsustelt ümberkorraldusi. Foto: Montaaž/ArvetMägi

Eurole üleminek järgmise aasta alguses toob omavalitsustele lisatööd, sest õigusaktid, kus on kirjas vääringud kroonides, tuleb üle vaadata ja muuta.

Väike-Maarja vallavalitsuse vanemökonomisti Indrek Kesküla sõnul tuleb eurole üleminekuga seoses teha ümberkorraldusi.

“Nagu iga kohalik omavalitsus, nii on ka Väike-Maarja vald võtnud vastu volikogu ja vallavalitsuse õigusakte, kus viidatakse krooni vääringule. Et neid järgmisest aastast alates rakendada, on päevakorras euro kursist tulenev ümardamise küsimus. Näiteks 3000kroonise sünnitoetuse matemaatilisel ümardamisel saame summaks 191,73 eurot. Peame otsustama, kas rakendada selle summa puhul matemaatilist ümardamist või ümardust näiteks 192 euroni või 200 euroni,” rääkis Kesküla. Et valdade eelarved on pingelised, tuleb vallavõimul otsustada, kui suureks summad võivad kujuneda.

“Matemaatilist ümardamist peab kasutama raamatupidamine ning teiste võtete kasutamine eeldab vallavolikogu või vallavalitsuse õigusakti,” selgitas Kesküla.

Tema sõnul toob eurole üleminek kaasa muudatusi ka raamatupidamises. “Kõik bilansi aastalõpu jäägid arvutame ümber eurodeks. Samas tekib isegi matemaatiliselt kahe komakohaga ümardamisel puudujääk või ülejääk. Sellistele olukordadele on Väike-Maarja vallas juba mõeldud ning kasutusele võetud raamatupidamisprogramm PMen, mis võimaldab kõiki summasid arvestada nii kroonides kui ka eurodes,” selgitas Kesküla.

Rohkem paberitööd

Kunda linnasekretär Anne Paavel ütles, et suurem osa volikogu määrusi on läbi vaadatud ning volikogu muudatused ka kinnitanud.

“Linnavalitsuse õigusaktide läbivaatamine veel käib. Päris hulga on määrusi, mis kehtestavad hinnakirjad allasutustes. Paberitööd ümberarvutamisel on palju,” nentis Paavel.

Haljala vallavanema Leo Aadeli kinnitusel on vallavalitsuse õigusaktid, mis sisaldavad summasid kroonides, seadusega kooskõlla viidud.

Aadeli sõnul ümardati võimla, rahvamaja ja raamatukogu teenustasud kroonidest eurodeks nii, nagu tarbijal oleks kasulikum. Ja Haljala vallas kasutatakse juba praegu raamatupidamisprogrammi, mis võimaldab kõiki summasid arvutada nii kroonides kui eurodes.

Vaja rohkem sularaha

“Informatsioon seoses eurole üleminekuga on olnud piisav ja arusaadav. Raamatupidamistarkvara on täiendatud,” rääkis Tamsalu vallavalitsuse finantsosakonna juhataja Ellen Uiboaed. Finantsosakonna juhataja hinnangul võib mõnevõrra raskusi ja segadust põhjustada kroonide ja eurode paralleelkäive jaanuari kahel esimesel nädalal. Uiboaed rõhutas, et vald peab sellel perioodil hoolitsema tavapärasest suurema vahetusraha olemasolu eest.

“Sularahaautomaadid väljastavad väikseima rahatähena 5euroseid, aga näiteks ujulas on meil teenustasud väiksemad,” tõi Uiboaed näite.

Laekvere vallavanema Aarne Laasi ütlusel on vald euro tulekuks valmis ning volikogu vajalikud muudatused õigusaktides kinnitanud. “Arvutasime kroonid matemaatiliselt ümber eurodeks,” sõnas ta. Laas ei näe, et uus aasta tooks kaasa muresid sularahaga arveldamisel. “Kui inimestel ei ole kohe aasta alguses näiteks saunapileti ostmiseks eurosid, saab selle ju lunastada kroonide eest,” arvas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles