Kunda perearst lahkub ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstide rahulolematus töökorraldusega ja noorte perearstide põud on laiem, kui ainult Lääne-Virumaa probleem.
Perearstide rahulolematus töökorraldusega ja noorte perearstide põud on laiem, kui ainult Lääne-Virumaa probleem. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kunda perearst Laima Paartalu paneb 1. aprillist 2011 oma ameti maha, sest perearsti töökoormus on liiga suur. Perearstide lahkumine ja keskmine vanus on laiem ja süvenev probleem.


Kunda linna, Viru-Nigula valla ja Vasta kooli teenindava Paartalu perearstinimistus on 1800 inimest. Tema sõnul on väsitav, et perearst peab olema administraator ja varustaja ning tegelema statistika ja aruandlusega, mis kõik kokku võtavad rohkem kui poole perearsti tööajast.


“Ma ei ole äriinimeseks õppinud, ma olen arst ja tahan teha ainult arstitööd,” nentis Paartalu, “koormust valida ei ole võimalik, olles perearst, järelikult tuleb sellest loobuda.”


Paartalu rõhutas, et tema lahkumise põhjuseks ei ole töö Soomes ega mujal välismaal. “Ma võtan kuu aega puhkust, mida ei ole saanud välja võtta 15 aastat,” ütles Paartalu ja väitis, et soovib kindlasti jätkuvalt töötada arstina, aga edasise üle otsustab kevadel, samas ta ei välista, et järgmine töökoht võib asuda väljaspool Eestit.


Lääne-Viru maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Marge Lepiku sõnul on Laima Paartalu teavitanud oma lahkumisest maavalitsust nii suuliselt kui kirjutanud avalduse. Lääne-Viru maavalitsus kuulutab konkursi uue perearsti leidmiseks välja jaanuarikuu jooksul.


Tulevik teeb murelikuks


Vasta kooli direktor Ülle Viller rääkis, et perearst teeb koolis vajalikud arstlikud läbivaatused ja ka kaitsesüstimised. “See, et arst koolis kohapeal käib, on meie jaoks väga hea ning kõige mugavam ja odavam lahendus. Raske on ette kujutada, mis saab siis, kui lahkuva meediku asemele uut ei leita,” arutles Viller.


Viru-Nigula vallavolikogu esimehe Raivo Heinmetsa hinnangul on Viru-Nigula vald nii väike, et seal ei ole eraldi perearsti nimistut ja praegu võtab Viru-Nigula keskuses kahel päeval nädalas vastu Kunda perearst Paartalu.


Otsus perearsti lahkumise kohta tegi vallavolikogu esimehe sõnul väga kurvaks ja murelikuks. Kuid ka maavalitsusele on teada antud, et kui leitakse perearst, kes lahkuva meediku töö on nõus üle võtma, võib ta arvestada vallapoolse toetusega tasuta ruumide kasutamise näol ning omavalitsus maksab kinni ka kommunaalkulud. See on praegugi nii. Sest valla jaoks on tähtis, et teenused oleks kohapeal kättesaadavad.


Perearstide vanus


Perearstide lahkumine töökorraldusest tingitud põhjustel on Marge Lepiku sõnul üleeestiline probleem, kuid Lääne-Virumaal on tekkimas probleeme perearstide vanuselise koosseisu tõttu. Lepiku sõnul on kümmekond perearsti Lääne-Virumaal pensioniealised. Statistika põhjal on keskmine perearstide vanus siin peaaegu 53 aastat.

Sellest aastast jõustus sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul seadusemuudatus, mis võimaldab arstitudengitel juba õpingute ajal minna arstina praktiseerima.

“Loodan, et seeläbi jõuab üha enam noori ka perearstipraksistesse,” ütles Pevkur ja nimetas ühe abinõuna praegu kehtivat korda, et keskustest kaugemal asuvatele perearstidele on ette nähtud kauguskoefitsiendid pearaha maksmisel.

• Lääne-Virumaal on 41 perearsti.
• Alla 50aastaseid on 8 perearsti.
• 60 a ja vanemad on 11 perearsti.
• Kõige noorem perearst on 41aastane.
• Keskmine Lääne-Viru perearsti vanus on 52,8.
Allikas: Lääne-Viru maavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles