Tapa Haigla asub rajama võimsat kompleksi koos veekeskusega

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuurne lahendus näeb ette, et territooriumil on neli omavahel sobituvat hoonet: veekeskus (vasakult), eakate kodu, hooldushaigla juba olemasolevas hoones ja perearstikeskus.
Arhitektuurne lahendus näeb ette, et territooriumil on neli omavahel sobituvat hoonet: veekeskus (vasakult), eakate kodu, hooldushaigla juba olemasolevas hoones ja perearstikeskus. Foto: Kolm Pluss Üks OÜ eskiis

Möödunud nädalal kehtestatud detailplaneering annab Tapa Haiglale rohelise tule, rajamaks kompleks, kuhu kuuluvad lisaks praegusele haiglahoonele eakate kodu, veekeskus-hotell ja uus perearstikeskus.

ASi Tapa Haigla juhatuse esimees Meelis Kuke sõnul planeeritakse ja rajatakse kompleks kahes etapis. Kõigepealt renoveeritakse täielikult praegune haiglahoone – sellega soovitakse algust teha juba selle suve lõpus – ja ehitatakse uus perearstikeskus. Ehitus on mõneti küll seotud sotsiaalministeeriumi otsusega, kuid hiljemalt sügisel peaks ikkagi tööks minema.

“Kui uus perearstikeskus on valmis, saame lammutada garaažid ja praeguse perearstikeskuse ning rajada eakate kodu ja veekeskuse,” kõneles Kukk, lisades, et töid tehakse just selles järjekorras, kuna nad ei saa lubada eriarstiabi peatumist.

Praegusest haiglahoonest kujundatakse renoveerimise käigus õendushoolduse valmidusega saja kohaga hooldushaigla. “See on suuresti mõeldud lamajale patsiendile, kes vajab meditsiinilise personali tuge,” märkis juhatuse esimees.

Kolme ja poole korrusega eakate kodu ehk pansionaat pakub tulevikus kohta 150 vanurile. Eakate kodu hoone ehitatakse Kuke sõnul selliselt, et tekib siseõu, mis võimaldab ka dementsetel eakatel värskes õhus liikuda, kuid suletud territoorium ei lase neil ekslema minna.

Lisaks mõeldakse konverentside korraldamise võimaluse pakkumisele, selle tarvis tuleb eakate hoonesse suur mitmeotstarbeline saal, mida vajaduse korral saab hõlpsasti kolmeks-neljaks jagada.

Uus perearstikeskus tuleb planeeringu järgi praeguse hoone vahetusse lähedusse ja kaks hoonet ühendatakse omavahel.

Veekeskusesse-hotelli on planeeritud kolm sauna ja kolm basseini, neist üks suur ujumisbassein pika kaldteega, mis võimaldab ka eakatel inimestel pääseda veemõnusid nautima.

“Veekeskuse teenused on mõeldud eelkõige meie eakate kodu klientidele, aga et Tapa linnas on pikki aastaid räägitud ujulast ja inimesed seda ootavad, on meie huvi pakkuda ujumise võimalust rohkematele inimestele: Tapa linna elanikele, kooliõpilastele, aga ka kaitseväelastele, kes käivad ujumas Kadrinas või Rakveres,” kõneles Meelis Kukk.

Et kompleksi kerkimisega laieneb jõudsalt ka pakutavate teenuste hulk, ei tule Tapa Haigla praeguse personaliga enam toime.

Samas ei eelda Kukk, et nad kogu vajaliku personali Tapa linnast leiavad, hoolimata sellest, et Tapa on kasvav ja arenev linn. “Kõik sõltub suuresti ka sellest, mida kohalik omavalitsus noorele inimesele lisaks töökohale pakub,” leidis ta ja oli veendunud, et neil pole probleemi saada inimesi Tapale tööle ka Tallinnast.

Asukoht on logistiliselt igati hea – linna pääseb hästi nii auto kui rongiga. “Oleme arutanud ka võimalust, et pakkuda ööbimisteenust väljastpoolt Tapat tööle käivatele inimestele,” lausus Kukk.

Arhitektuurilise lahenduse teinud Kolm Pluss Üks OÜ arhitekt Markus Kaasiku projekt näeb ette, et kõik ­rajatavad hooned on oma välisilmelt looduslähedased ja ruumilahenduselt avarad ning valgusküllased.

Tapa Haigla loob ketti

Lisaks Tapale loob Tapa Haigla võimalusi eakatele suunatud hoolekandeteenuste osutamiseks mujalgi Eestis, pannes sellega aluse eakate hoolekandeketile.

Nõmmel osteti Lääne-Tallinna keskhaiglalt vana hooldushaigla hoone, Loksa ravikeskus on ostmisel, Kohtla-Järvel tuli 1. maist Tapa Haiglale üle turvakodu Rudolf, mis oma olemuselt on eakate kodu, kus elab ka erihoolekandel olevaid inimesi. Kohtla-Järvel on plaanis tegevust veelgi laiendada.

“Et eakate hoolekandega käib paratamatult kaasas tervishoid, siis arendame neidki teenuseid,” märkis Meelis Kukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles