Õpetaja autähisel seisavad armastus, vaimsus ja pühendumus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilased tegid hiljuti kooli praegusest vaatest 3D jooniseid. IX klassi õpilase Marko Mandeli töö saadeti edasi ka ehitusspetsialist Priit Pendile, kes saab seda kasutada oma esitlustes. Tulevikus näeb koolimajaesine aga hoopis teistsugune välja.
Õpilased tegid hiljuti kooli praegusest vaatest 3D jooniseid. IX klassi õpilase Marko Mandeli töö saadeti edasi ka ehitusspetsialist Priit Pendile, kes saab seda kasutada oma esitlustes. Tulevikus näeb koolimajaesine aga hoopis teistsugune välja. Foto: Erakogu

Veebruaris algavad tööd Eesti õpetaja autähise valmimiseks. Mõne aastaga muudab oma väljanägemist ka Haljala gümnaasiumi õu.

Jaanuari lõpus toimus Lääne-Viru maavalitsuses koosolek, kus lepiti kokku Haljala gümnaasiumi juurde kerkiva õpetaja autähise viimastes detailides.

“Kunstilise lahenduse suhtes oleme mingid asjad ikkagi kokku leppinud,” ütles Haljala gümnaasiumi õpetaja Egon Mets.

Autähise alus on kaheksatahukas, mis on kaetud tekstiga. Põhilise osa tekstist moodustab lühike tagasivaade Eesti kooli ajaloole ja viide sellele, miks asub autähis Haljalas.

Tähisel kirjas olev tõlgitakse ka seitsmesse võõrkeelde.

“Mitte välisturiste silmas pidades, vaid võttes arvesse neid keeli, mis on Eesti haridusloos olnud olulised,” täpsustas Egon Mets. Nii saavad sinna tekstid veel rootsi, soome, ladina, saksa, vene, inglise ja prantsuse keeles.

Õpetades õpid!

Kolmele tahule neljast pannakse õpetajaga seotud väärtused.

“Mõtlesime, mis need väärtused on. Sõelale jäid armastus, vaimsus ja pühendumus. Need hõlmavad kõike, muud väärtused jäävad juba nende sisse,” arutles Egon Mets.

Needki saavad tõlgitud teistesse keeltesse.

Ühele tahuka küljele tu­leb aga tänuplaat toetajatele.

Neljameetrise autähise tahvli osale tuleb vanale aabitsakukele lisaks sentents, mida otsides jäädi peatuma ladina keelest eesti keelde tõlgitud mõttele

“Õpetades õpime ka ise”. “Nii kõnekas ja nii sobiv. Otsustasime teksti lühendada ja tahvlile saab kirja “Õpetades õpid”,” lisas Mets.

Veebruari alguses hakkabki kunstnik Mati Karmin autähist valmistama.

“Kunstiline pool sai seetõttu ära otsustatud, et sisuliselt on raha autähise jaoks koos, tähise aluse jaoks seda veel ei ole,” rääkis kooli direktori kt Inge Laiv. Kokku on praeguseks kogutud juba 14 757, 647 eurot (230 907 krooni).

Kooliõu muutub

Autähise täpne asukoht on veel lahtine. 18meetrise läbimõõduga ümara autähiseplatsi ja koolimaja esise planeeringuga tegeleb Haljala vallavalitsuse ehitus- ja planeerimisspetsialist Priit Pent, kes koostab hoone esist eskiislahendust.

Praegu on tema sõnul ideede kogumise aeg ja keeruline öelda, millal täpselt töödega alustatakse, sest tegu on pika protsessiga.

“Tihtipeale on nii, et tähiste ümbruse korrastamine on veelgi suurem ja kulukam töö kui samba enda maksumus,” selgitas ta.

Praeguste ideede tasandil soovitakse muuta näiteks parkla asukohta, ümberehituseks on vajalikud mitmed kooskõlastused, näiteks ka maanteeametiga.

Ühe idee kohaselt võiks autähis olla koolimaja peaukse vastas, keset igapäevast koolimelu. “Eestis on palju autähiseid, mis oleks justkui kuskilt kukkunud ja mille kohta sageli ei teatagi, kui palju neid on,” lisas ta.

Nii tulebki välja mõelda, et autähis sobiks ansamblisse ja ei tunduks kooli ees võõrkehana. “Et see oleks elus,” ütles Pent.

Et ümbruse korrastamine võtab kindlasti kauem aega, ongi kool valiku ees, kas panna sammas kooli ette enne teiste tööde valmimist või siis, kui see sobitub kooliõue terviklikku lahendusse.

“See on täitsa dilemma, kumb rahvale rohkem meeldiks,” arutles Inge Laiv.

Egon Metsa sõnul loodetakse tähis avada sügisel õpetajate päeval.

“Tänavune aasta on ikkagi Eesti kooli juubeliaasta, 325 aastat,” märkis ta. Kui ei jõua, siis kompromiss oleks kevad 2012, kui seostataks avamine kooli sünnipäevaga.

Autähis

• Avatud on konto, kuhu saab teha annetusi autähise loomiseks. Annetusteks on avatud Swedbankis arveldusarve 221050802943, MTÜ Õpe­taja Autähis, märksõna “õpetaja”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles