Krõbe külm võib õpilased koju jätta

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi

Ilmajaam ennustab selleks nädalaks käredat pakast, mistõttu tuleb vanematel jälgida, kas noorematel õpilastel on mõistlik kooli minna, ning külmale vaatamata peab kütmisega piiri pidama.


Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmeil valitseb meil käesoleval nädalal käre pakane ning õhutemperatuur võib nädala teises pooles langeda kuni 32 miinuskraadini.

Kui tegelikult õues toimiv õhutemperatuur on alla 20 miinuskraadi ning sõit kooli ja tagasi ei ole korraldatud, võivad lapsevanemad otsustada I-VI klassi lapse koju jätta, viis kraadi külmema ilmaga ei pea kooli minema ka VII-IX klassi õpilased.

Terviseamet tuletab meelde, et käreda pakase korral tuleb lapse kooliteele saatmisel arvestada välisõhu temperatuuri ja tuule kiiruse koosmõjust sõltuvat tuule-külma indeksit.

Madalamate külmakraadide ja tugeva tuule korral tekib külmatunne kiiresti ja on palju tugevam kui tuuleta külma ilmaga.

Tudu põhikooli direktor Helge Arro ütles, et koolimaja on soe ning kui lapsed on kohal, toimuvad tunnid ilmast olenemata.

Arro sõnul on see, kas pakaselise ilma puhul laps kooli saata või mitte, lapsevanema otsustada. “Kui lapsel on näiteks pikk maa kõndida, siis on puudumine pakaselise ilmaga täiesti õigustatud,” selgitas Arro.

Nagu teisteski koolides, ei peeta kehalise kasvatuse tunde õues I-VI klassi õpilaste puhul, kui tegelikult toimiv õhutemperatuur on 10st ja VII-IX klassi õpilaste puhul 15st kraadist madalam.

Lahu algkooli juhataja Külli Pällo ütles, et eile oli kümnest õpilasest koolis kaheksa. Tema sõnul tahavad lapsed ise väga tulla kooli, kus on soe, sõbrad ja lõunaajal ootab maitsev söök.

Juhataja peab täiesti mõistlikuks ja arusaadavaks, et kui ilmad lähevad nii külmaks, et ka päevasel ajal küündivad külmakraadid paarikümne pügalani, jäävad nn bussilapsed koju.

“Bussi tuleb ikkagi oodata nii kooli kui sealt tagasi sõites ning algklassiõpilane veel ei taju, kuidas külm katmata kehaosadele mõjub. Meie poolt on aga lapsed teretulnud ja püüame siis jälgida, et nad liiga vara bussile ei tõtta ja korralikult riietuksid,” rääkis Pällo.

Rakvere kodutute varjupaiga juhataja Pille-Ruth Kukemilk ütles, et juba novembrist alates on kodutute varjupaik avatud suvisest perioodist pikemalt, kella 14 kuni kümneni hommikul.

Kui aga ilm läheb väga külmaks, siis arvestatakse erakorralisi olusid ning käreda pakasega kedagi välja ei saadeta.

Kukemilk ütles, et viimase aja külmade ilmade tõttu öömaja otsijate arv märkimisväärselt tõusnud ei ole ning vabu kohti on piisavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles