Riigikogu avaistung nagu esimene koolipäev

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi

Riigikogu XII koosseisu eilne avaistung oli sarnane esimese koolipäevaga: uustulnukad tutvusid Toom­pea lossiga ja tagasivalitud tundsid end nagu vanemate klasside poisid.

Koolipoisilikult elevil oli ka Lääne-Virumaalt valitud Peeter Võsa (keskerakond), kes sattus kiiresti fotograafide huviorbiiti.

“Riigikogu saadiku töökoht on üks huvitav amet – siia võetakse tööle ilma katseajata, ilma eriettevalmistuseta, ilma, et keegi sind  vallandaks. Ja siin võib istuda elu lõpuni, kui valitakse, siin on mõtteainet rahvale,” ironiseeris Peeter Võsa, kes lubas, et mõtleb läbi ka selle, kuidas ta rahva seas populaarse “Võsareporteriga” edasi talitab. “Eetilistel kaalutlustel tuleb võib-olla formaati muuta,” märkis ta.

Eilse istungi avas president Toomas Hendrik Ilves, kes ütles oma kõnes, et riigikogu liikme tähtsaim omadus on mõistmine, et ta on valitud teenistusse teenima oma valijaid ja teenima riiki.

President Ilvese sõnul on igal riigikogu liikmel üks, kuid see-eest täiesti erandlik eesõigus: esindada kõrgeima võimu kandjalt saadud usalduse toel rahvast ja langetada riigi käekäiku määravaid otsuseid.

Seejärel said saadikud juba nuppe testida, kui tehti kohaloleku kontrolli – avaistungil olid kohal kõik 101 parlamendisaadikut, sellist foorumit on järgnevatel istungitel suure tõenäosusega raske kokku saada.

Ene Ergma kui vanim riigikogu liige luges ette ametivande: “Annan vande jääda truuks Eesti vabariigile ja tema põhiseaduslikule korrale.” Seejärel kirjutasid kõik saadikud sellele vandele alla.

Pinginaabrid saadi esialgu tähestiku alusel – selleks sattus kas riigikogulaste nimekirjas ees- või tagapool paiknev kolleeg. Nii näiteks istus Lääne-Virumaalt valitud debütantsaadik Rannar Vassiljev esialgu viimases pingis koos dr Viktor Vassiljeviga. Hiljem pannakse aga kõik istuma mõistagi fraktsioonide kaupa ja Rannar Vassiljev saab oma pinginaabriks Indrek Saare.

Enne avaistungit kirjutati alla koalitsioonileppele ja tutvustati uutele saadikutele maja. Sotsiaaldemokraatlikku erakonda kuuluv Rannar Vassiljev ütles Virumaa Teatajale, et mõnus tegutsemistahe on juba pikemat aega sees, sest aktiivsest tegevusest on ta pärast Rakvere linnapea kohalt lahtikangutamist eemal olnud, samas venis esimene istung pikale.

“Olen sel perioodil eeltutvunud olukorraga ja asju läbi arutanud, meil on vähem tööd olnud kui koalitsioonil, aga tegutsemistahe on suur,” märkis Vassiljev, kes saab rahanduskomisjoni aseesimeheks. Tema erakonnakaaslane Indrek Saar hakkab kuuluma põhiseaduskomisjoni.

Kuna sisuline ja seadusloome töö käibki komisjonides, on neil tähtis roll. Iseäranis vastutusrikas osa on komisjoni esimehel. Lääne-Virumaalt riigikokku valitud siseminister Marko Pomerants (IRL) hakkab juhtima õiguskomisjoni, kuigi ta eelistanuks keskkonnakomisjoni. “Seal oleks mul lihtsam olnud, aga õiguskomisjon esitab suuremad väljakutsed ja on sellevõrra põnevam,” kommenteeris Pomerants.

Lääne-Virumaaga seotud riigikogu liikmed lubasid, et nad ei unusta oma valijaid ning mitu neist hoiab virulasi oma ja riigi tegemistega kursis ka Virumaa Teataja vahendusel.

Eilsel avaistungil valiti riigikogu esimeheks tagasi Ene Ergma (IRL) ning aseesimeesteks Laine Randjärv (Jänes) reformierakonnast ja Jüri Ratas keskerakonnast.

Seejärel teatas peaminister Andrus Ansip valitsuse tagasiastumisest, et teha ruumi uuele valitsusele, kuhu teadupoolest kuuluvad jätkuvalt reformierakonda ja IRLi kuuluvad ministrid.

Lääne-Virumaalt valitud riigikogu liikmed:

• Marko Pomerants (IRL),

• Indrek Saar (SDE),

• Rannar Vassiljev (SDE),

• Peeter Võsa (keskerakond),

• Hanno Pevkur (reformierakond).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles