Maavanem kutsub üles küüditatutele austust avaldama

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüditatute mälestusmärk Okaskroon.
Küüditatute mälestusmärk Okaskroon. Foto: Kristel Kitsing

Eestis lipu- ja üleriigilisel leinapäeval avaldab Lääne-Viru maavanem Marko Torm kell 11 Rakveres Okaskrooni jalamil austust suurküüditamise ohvritele ning kutsub üles ka maakonna inimesi sel päeval juuniküüditamise ohvreid mälestama. 

"Mälestame neid, kes puhkavad võõras mullas, kodumaalt kaugel. Hindame sinnajäänute visadust ning tagasitulnute elutahet. Avaldame sügavat austust kõigile, kes sellest ränkraskest töölaagrite põrgust on läbi tulnud, kandes südames Eestit," sõnas Lääne-Viru maavanem Marko Torm ja kutsus kõiki leinapäeval kell 11 Okaskrooni jalamile, et küüditatutele austust avaldada.

Ööl vastu 14. juunit 1941. aastal oli esimene massiküüditamine Eestis. Samal ajal korraldati küüditamisoperatsioone ka Nõukogude Liidu okupeeritud Lätis, Leedus, Ukrainas, Valgevenes ja Moldavas.

Esmajärjekorras langesid terrori ohvriks kunagised juhtivad riigitegelased, aktiivsed ühiskonna- ja majandustegelased ning sõjaväelased. Umbes 10 000 küüditatud inimesest said 1950. aastatel Eestisse tagasi tulla vaid vähesed.

Pärast sõda tuli Eesti rahval üle elada veelgi suuremaid küüditamisi ja repressioone. Eestlaste arv kodumaal vähenes ligi veerandi võrra.

14. juuni on üleriigiline leinapäev, mil Eesti lipu heiskavad leinalipuna kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Lipu võivad heisata ka kõik teised. Leinalipuna heisatakse lipud hiljemalt kell 8 ja langetatakse kell 22.

Leinapäeva Rakveres Okaskrooni juures korraldab Memento Rakvere Ühing.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles