Kool ja sadam

Riin Alatalu
, Muinsuskaitsja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riin Alatalu.
Riin Alatalu. Foto: Jelena Rudi

Kuigi valimiste ja haldusreformi järel on mõned kuumad teemad ilmselt mõneks ajaks n-ö vaiksel režiimil, ei anna minu süda ikkagi rahu. Nii kaua kui kopp maasse löödud ei ole, tasub ikka paremaid lahendusi otsida ehk lähtuda vanast tarkusest, et parem ikka veel ka üheksas kord mõõta. 

Olgugi et elan Tallinnas, on minu isapoolne suguvõsa pärit Virumaalt ning ka tööülesanded on andnud mulle võimaluse Virumaa teemadega kursis olla. Sestap tahan sõna sekka öelda Rakvere gümnaasiumi ja ka Käsmu sadama küsimuses. Minu vaatenurk on muinsuskaitsja oma. Siinjuures rõhutan, et muinsuskaitse eesmärk ei ole mitte seista vastu uuele, vaid pöörata tähelepanu sellele, millest me võime ilma jääda. Muinsuskaitse teoorias omistatakse pärandile mitmesuguseid väärtusi, nendeks võivad olla näiteks sümbolväärtus, ajaväärtus, kohaväärtus või ka kasutusväärtus.

Virumaalt pärit arhitekti Alar Kotli 1930. aastatel projekteeritud koolimaja on vaieldamatult üks Rakvere sümboleid. Koolimajad moodustavad ka arvestatava osa Eesti esinduslikemast ehituspärandist ning neil on nii arhitektuurse väärtuse, kohaliku dominandi kui ka kohaliku kogukonna ja võimu ambitsioonina oma kindel koht Eesti mälestiste registris. Lisaks ühisgümnaasiumile on ju Rakveres mälestisena kaitse all kõrval olev saksa eragümnaasiumi hoone ning Pika tänava kreiskooli ja elementaarkooli hooned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles