Vastukaja: saja kilomeetri kaugusele Tallinnast

Kalev Kallemets
, Eesti geoloogiateenistuse asedirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Kallemets
Kalev Kallemets Foto: Internet

Aarne Mäe artikkel geoloogide asumisele saatmisest Virumaa Teatajas oli arutlus regionaalpoliitikast ning äsjane Rein Siku artikkel Maalehes väikelinnade saatusest aastani 2040 on sellele asjakohane täiendus. Ilmselgelt on regionaalpoliitika Eesti valitsusele oluline, mistõttu on tehtud ka otsused 1000 keskvalitsuse töökoha Tallinnast väljaviimise ja üürimajade rajamise toetamise kasuks. Rakvere ja Eesti geoloogiateenistuse (EGT) kaasus on oluline, sest töökohtade Tallinnast väljaviimisel on tegu riigi seni suurima kolitava üksusega ning teenistuse juhtkonna vastutus on tagada selle edukus.

Esmalt faktidest. Oleme täitnud 50 planeeritud töökohast 35, kuid värbame inimesi aasta jooksul juurde. Lääne-Virumaalt värbasime tõesti kolm töötajat, kuid meil on ka kolm geoloogi, kes on Rakverest pärit ja saavad asuda kodukohta elama.

Rakvere registreeritud elanike arv on aastail 2013–2018 vähenenud 1026 inimese võrra, statistikaameti andmetel samal ajal vaid 45 võrra. Seda erinevust aitab selgitada järgnev: kui geoloogiateenistusel oli sügisel konkurss neljale üld­osakonnale, siis osales sellel kokku üle 50 inimese, kellest ligi 20 käisid iga päev Tallinnas tööl. Järelikult on sajad Tallinnas töötavad ja Rakveres elavad inimesed ennast Tallinna elanikuks registreerinud. Nende puhul on samas täiesti arvestatav võimalus, et mingil hetkel kolivad nad ka Tallinna elama. Niisamuti EGT töötajad: töö käigus võivad nad lähiaastail otsustada mingil hetkel elama asuda Rakverre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles