Eestimaa vajab ärkamist

Ramo Pener
, EELK Türi Püha Martini koguduse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramo Pener.
Ramo Pener. Foto: Erakogu

Olgu kohe alguses öeldud, et siinkirjutaja samastab end kõigi asjaosalistega, kellest antud kirjatükis juttu tuleb.

Suure kurbuse ja nördimusega tuleb nentida, et suur osa eesti kirikuid ja kogudusi, hoolimata nende nimetusest, on minetanud oma põhifunktsiooni. Paljud kirikud on otsekui varjusurmas, uinuvad, magavad, on leiged, tuimad ja haaratud kõigest muust “teoloogiliselt atraktiivsest”, välja arvatud Jeesuse sõna tunnistamisest tões ja vaimus ning hingede võitmisest Kristusele. Martin Luther kirjutab, et teoloogiks ei saada lugemise ja uurimise, vaid hukkamõistu ja kannatuste kaudu (vaba tõlge). Esimesena näitan sõrmega enda suunas.

Kirikud ja kogudused rõhuvad kvantiteedile – rohkem ja uhkemaid kirikuid ning palvemajasid, mis oleksid ülimalt tänapäevased, atraktiivsed nii oma sisult kui ka vormilt –, minetades varakiriklikku Kristuse ihu ühtsust ning kõigi kristlaste püha preesterkonna põhimõtet. See on ütlemata kahetsusväärne. Kirikusse tulija ei leia juba ammu enam sealt seda, mida tema surematu hing otsib – elu mõtet, rahu, vabadust eri laadi sõltuvustest, vaimset ja füüsilist tervenemist, mõistmist, armastust ning teenimisvalmidust. Püha Vaim kui Jumala kolmainsuse kolmas isik on kahjuks paljudest pühakodadest lahkunud, mille tagajärjeks on tühjad ning remonti vajavad kirikuhooned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles