Kuskilt peavad miljonid ju tulema

Allan Jaakus
, rakverlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Jaakus.
Allan Jaakus. Foto: Meelis Meilbaum

Aasta 2016 lõpus saatis konkurentsiamet Elektrilevile märgukirja, et viimane peab võrgutasusid 6,7% alandama. Muidugi mõjus see eduka ettevõtte prognoositud kasumile. Kuskilt peab hävingu järel ju kaotatud miljonid leidma! Elektrilevi arendusosakonnal said selle peale muidugi käed-jalad tööd täis. Kuidas kaotatut tasa teha?

Ja siis tuli idee – võtame kõige nõrgematelt, neilt, kes kõige vähem tarbivad. Valupiiriks kehtestati 250 kW aastas, alla selle tarbimise eest tuleb maksta trahvi enam-vähem 50 eurot aastas. Trahvi maksmist põhjendab Elektrilevi katkiste arvestite vahetamisest tingitud kulutustega ja muuga, samas maksab klient hinnakirja järgi selle nagunii kinni ja garantii kehtib ju importijalt samuti (EL-i toetustest ma ei räägigi).

Küsimus on selles, mille eest me trahvi maksame. Kas selle eest, et elame säästlikult, et oleme ostnud klassi AA++ pesumasinad, leedvalgusteid ja nõuame lastelt päevast päeva elektri kokkuhoidu, mida propageerivad EL ja kogu maailm? Või maksame trahvi väga väikese tarbimise eest, just nagu elame pimeduses ja näiteks garaažist eemal olles meie elektritarbimine ja eksistents ongi lõppenud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles