Nädala kaja: Kadrinas läks lappama

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Samolberg-Palmi
Eva Samolberg-Palmi Foto: Meelis Meilbaum

Kui punt lapsi ühel hetkel liialt hoogu lähevad, võib mäng kontrolli alt väljuda. Keegi saab haiget, keegi peab koju minema või nurgas seisma. Kadrina vallavolikogus on mäng täiesti lappama läinud. Muul moel tekkinud olukorda enam kirjeldada ei saa.

Kui tegemist on lastega, tuleb sekkuda täiskasvanuil: vanematel või õpetajatel. Kadrinas peavad mehed ise vastutuse võtma. Nüüd on vaid küsimus, kas mängijail on piisavalt selgroogu, et vigu tunnistada ja otsast alata. Volikogul on küll esimees, kuid vähemalt siiani pole ta avalikult sõnastanud enda seisukohti ja on ajakirjandusega suheldes rääkinud üpris ümarat juttu.

Kolmapäeval toimunud Kadrina vallavolikogu istungil oli kohal Eesti Rahvusringhääling ning väikevalla ebaõnnestunud istung jõudis üleriigilistesse uudistesse. Ühest küljest kõva sõna, kuid tegelikult pole see miski, mille üle uhke võiks olla. Volikogu ees seisis kaks arvestatavat vallavanema kandidaati: kogemustega inimesed, samas üsna erinevate vaadetega. Valikut nagu oli. Või siiski?

Oli ka kolmas kandidaat, kes end aga konkursilt taandas. Ilmselgelt on Järva endine maavanem, noor sotsiaaldemokraat Alo Aasma mõistlik mees, sest praegusel juhul kipuks Kadrina vallajuhiks vaid enesetapja, kellel oma aja ja tervisega paremat peale pole hakata. Aasma pakutud lahendus, leppimine, näib igati loogiline. Kompromissid, ülesaamine, oma ego allaneelamine.

Aga kui leppimist ei tule? 9. aprillini on volikogul aega uus vallavanem paika saada, ja kui seda ei juhtu, läheb iga mees ise teed ning volikogusse saabuvad asendusliikmed. Kuigi sotsiaalmeedias on ammu soovitatud saamatu volikogu laialisaatmist, oleks naiivne arvata, et siis saabub Kadrinas kuldne rahuaeg.

Ei maksa loota, et praeguse volikogu moodustav võimuahne seltskond siis käed üles tõstab ja lihtsalt tõdeb, et “noh, läks s...i, vaatame kolme aasta pärast uuesti”. Võib arvata, et siis volikogu moodustavad pigem väheste kogemustega inimesed satuvad tugeva turmtule alla ning hallid kardinalid pingutavad naba paigast, et siiski oma tahtmist saada.

Seni jälgib kogu Eesti põnevusega Kadrinas toimuvat ja väikese kurbtusega Kadrina valla elanikke, tavainimesi, kellel on tegelikult häbi. Kõrini on juba ammu, mis sest, et kõik algas ilusasti. Pill on pika ilu peale tulnud, aga loodame, et see päris lõhki ei lähe. Lappama juba läks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles