Eksootilist jakoonijuurt saab kasvatada nagu tavalist kartulit

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söögiks on mõeldud bataati meenutavad magusad juurikad.
Söögiks on mõeldud bataati meenutavad magusad juurikad. Foto: Shutterstock

Jakoonijuur (Smallanthus sonchifolius), mille maapealne osa meenutab päevalille ja maaalune jorjenit, on iidne Peruu indiaanlaste toidutaim. Et seda on võimalik kasvatada ka Eestis, on tõestanud Saare-Tõrvaaugu aednik Harri Poom.

Tõsi, Eesti kliimas taim seemneid ei anna ning välitingimustes ei talvitu, kuid maitsvaid magusaid juurikaid kasvatab küll. Taim on pärit Lõuna-Ameerikast, Andidest, tema kasvukoht on kõrgemal mägedes, kus on jahedam ja niiskem kliima. Kuna ka Eestis on suvised olud jahedamapoolsed, tunneb see maapirni ja päevalillega suguluses olev taim end siin üpris kenasti.

Süüa sünnivad ta mahlased juured. “Tegemist on väga hea maitsega dieettoiduga, kus on rohkesti kaltsiumi ja kaaliumi, D1-vitamiini ja antioksüdante. Tekstuurilt on ta krõmps ja mahlane, meenutab pirnõuna,” kirjeldab Harri Poom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles