Konverents kutsub mõtlema puhtast veest

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Niisuke.
Ülo Niisuke. Foto: Arvet Mägi

Eesti Looduskaitse Seltsi Pandivere osakond korraldab sel laupäeval, 21. aprillil Sõmeru keskusehoones veekonverentsi “Puhas vesi, elu alus”, et arutleda puhta vee probleemide üle.

Ülo Niisuke peab konverentsil ettekande 30 aastat tagasi loodud Pandivere veekaitsealast. Nimelt moodustati 1988. aastal ENSV Ülemnõukogu otsusega Pandivere veekaitseala, ministrite nõukogu kinnitas kaitseala suuruseks 350 875 hektarit.

"Eesti vabariigi valitsus tühistas 2006. aastal antud määruse. Omal ajal moodustati veekaitseala sel põhjusel, et kaitsta Pandivere väärtuslikku põhjavett reostuse eest. Takistada fosforiidi uurimise laiendamist ja kaevandamise alustamist ning militaarreostuse teket. Piirkonnas oli palju sõjaväeobjekte. Samuti reguleeris see otsus põllumajandustegevust,” selgitas Ülo Niisuke. “Paraku muutus Adavere-Pandivere nitraaditundlikuks alaks nimetamisel väiksemaks ka territoorium: välja jäi Kunda jõest ida pool olev ala, millel asub Kabala fosforiidimaardla, ja samuti põhjapoolsed alad, kus leidub põlevkivi."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles