Iga lõpp on millegi uue algus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere gümnaasiumi lõpetanud noorte näod on rõõmu täis, sest nende elus on üks oluline etapp selja taha jäänud. Tulevikule eile ilmselt veel ei mõeldud.
Rakvere gümnaasiumi lõpetanud noorte näod on rõõmu täis, sest nende elus on üks oluline etapp selja taha jäänud. Tulevikule eile ilmselt veel ei mõeldud. Foto: Arvet Mägi

Rakvere gümnaasium pidas 12. klassi lõpuaktust eile, suve esimesel päeval. Seekord oli lõpetajaid 88, kokku kolm klassikomplekti. Klassijuhatajatena saatsid noori koolist eluteele Kiira Tormilind, Rutt Nurk ja Kalle Lina.


Koolilõpetajad olid ärevil – kes sättis kleiti, kes üritas lillesülemit tasakaalus hoida. Lõpetajate kirjus seltskonnas oli sagimist üksjagu ning nende pead olid arvatavasti juba peoplaane täis. See-eest mõtlesid nende õpetajad ja vanemad noorte tulevikule, jagades edasiseks rohkesti õpetussõnu. Samuti jätkus lõpetajate sõpradel-tuttavatel häid soovitusi.
Õpetajatelt ja vanematelt sai küsitud, mida nad koos lastega õppinud on? Mis on olnud kõige toredam, mis aga veidi raskem? Eelkõige aga seda, millised soovid nad lõpetajatele teele kaasa annaksid.

Õppealajuhataja Juta Valvik ütles, et ei ole mustvalgeid vastuseid.

“Noored on tihti targemad kui meie ja oma olemuselt ei ole ükski noor inimene halb, kui, siis pisut laisk. Ja tegelikult väärtustavad noored samu asju, mida meie, õpetajad, kui osata otsida ja tahta otsida,” rääkis ta.

Klassijuhataja Kiira Tormilind arvas, et tänapäeva noored on väga targad, väga intelligentsed. Ta lisas, et kõike seda, mida õpilased õpivad koolis ja väljaspool kooli, õpivad ka õpetajad koos nendega. “Oma klassi kohta võin ma öelda seda, et nad on minuga jaganud oma nooruslikkust, särtsu, lõbusust, heatujulisust,” lisas ta.

Klassijuhataja Rutt Nurga mee­lest oli seekordne lend seinast seina - leidus murelapsi, oli ka toredaid, tublisid lapsi.
“Minu jaoks oli üllatuslik, et riigieksami tulemused olid meil üle riigi keskmise. Ühesõnaga - lõpp hea, kõik hea. Oluline on, et nad edaspidi teeksid õigeid valikuid, sest gümnaasiumi lõpetamine on noorele inimesele tähtis teetähis elus, ning kui nad hakkavad nüüd pabereid sisse viima, siis ma loodan, et nad teevad õigeid otsuseid. Soovin neile selle õige teeotsa ülesleidmist,” kõneles ta.

Rakvere gümnaasiumi huvijuht Merle Silla ütles tarkusesõnadena, et iga lõpp on millegi uue algus, ja soovis vastsetele lõpetajatele tuult tiibadesse. Ta lisas, et kõige raskem on vahest see, et sügisel neid tublisid lapsi enam ei ole.

Positiivse noodina mainis ta aga, et kui noored täna (eile – toim.) koolist lahkuvad, algab õhtul suvi.

Lauri isa lapsevanemana nentis, et koos lastega on ta õppinud tohutult kannatlikkust. “Ja ma olen oma viie lapsega saanud ka hallid juuksed, aga see on päritav,” lisas ta naljatamisi. Lauri ema arvas, et eelkõige on tuntud rõõmu ja saadud kindlust sellele, et lastest võib midagi elus saada – seda kooli toel ning vahel enda hea ja kurja sõnaga. Peamiselt aga on tuntud ikka rõõmu. Ta lisas, et selge on see, et vaated erinevad, aga neid annab ühendada ja sellega saavutab palju.

Lõpetajatele lilli toonud Greete ja Egert kui paari aasta tagused lõpetajad arvasid, et peamine on oma joru ajada ja endale kindlaks jääda, sest kui inimene ei tegele sellega, mis talle endale meeldib, ei tule asjast midagi head. Nad lisasid, et tänavuses lennus on palju andekaid tegijaid – loodetavasti leiavad nad kõik endale õige koha päikese all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles