Rakveres vahetub kaheks päevaks võim

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres Õllepruuli tänaval on tõenäoliselt linna vanim maja, kus praegu käivad renoveerimistööd. Vanalinna festivali aegu räägitakse seal huvilistele muinsuskaitselistest nõuetest.
Rakveres Õllepruuli tänaval on tõenäoliselt linna vanim maja, kus praegu käivad renoveerimistööd. Vanalinna festivali aegu räägitakse seal huvilistele muinsuskaitselistest nõuetest. Foto: Arvet Mägi

Rakvere vanalinnas toimub peagi esimene festival, mis kutsub kuulama muusikat ja luulet, vaatama moeetendusi ja näitusi, külastama hoovikohvikuid, kauplema täiturul ning osalema töötubades. Võim läheb sümboolselt selleks ajaks vanalinna seltsile.

MTÜ Rakvere Vanalinna Selts korraldab 4. ja 5. augustil moto all “Wahva Wana” esimese vanalinna festivali, et tutvustada ja väärtustada siinset vanalinna.

Seltsi juhatuse liige Erika Pääbus ütles, et seltsirahvas on juba paar aastat mõelnud võimalusele korraldada vanalinnas pidustusi. “Sel aastal aga mõtlesime, et teeme ära. Ja teeme just augusti alguses, mil tavaliselt ilmad ilusad ja õhtutes juba sumedust. Nii saigi hakatud planeerima ja sündmusi kavandama. Kuna festivali tarvis rahalisi vahendeid eraldi ei ole, tingis see leidlikkuse ja kombineerimise,” rääkis Pääbus.

Festivali kavas on kokku põimitud kogukonna arengule suunatud töötoad, vanalinnas tegutsevate galeriide ja muuseumide tegemised, organisatsioonide ja ettevõtete võimalused, kodanike endi algatused.

“Meie eesmärk ei olegi esimesel aastal hakkama saada suure esindusliku festivaliga, vaid ikka et rõõmu saada ise ning koos tegemisest. Nii saavadki festivalil suuresti kokku esinejad esinemislustist ja külalised vaatamis-kuulamislustist,” rääkis Pääbus ja lisas, et tänu toetajatele esinevad ka näiteks ansambel Plaan B ning Lauri Pihlap.

Kahepäevase festivali tegevused toimuvad suures osas Pika tänava hoovides, aga ka vallimäe trepil, kus festival avatakse ja korraldatakse moeetendused, Õllepruuli tänaval tuleb vana hoone korrastamise töötuba, oma seisma jäänud asjadega on võimalik kaubelda kiriku pargis. Mitmes hoovis avanevad hoovikohvikud, saab kuulata luulet ja Aleksei Turov­s­kit, limonaaditehase keldrid muutuvad õhtuseks peokohaks, Pikal tänaval näeb vanemat mototehnikat, Margeri Maja hoovis saab sauna ja tantsida.

Multi Marger ASi juhataja Rainer Miltop ütles aasta eest välja mõtte, et vabaõhukontserte ja tegevust võiks Pikale tänavale, sealhulgas ka tema ettevõtte hoovi, jaguda rohkem kui linnapäevadeks.

“Ja tänavu tulebki esimene pääsuke. Selle eesmärk on propageerida vanalinna, mis on oluline koht linnuse ja kesklinna vahel. Suurt rõhku paneme just vanalinna hoovidele, festivali raames tuleb galeriis nendest ka näitus,” rääkis Rainer Miltop.

Rakvere linnapea Andres Jaadla tervitas vanalinna seltsi algatust vanalinn ellu äratada ja sümboolselt annab ta festivali ajaks ka võimu seltsile üle. “Nii nagu keskaegsetes linnades käis võim ühelt gildilt teisele, nii antakse võim sümboolselt vanalinna meistrite kätte,” kõneles Jaadla.

Linnapea rõhutas ka vanalinna hoovide tähtsust. “Meie vanalinna hoovides on palju avastamist ja sooviksin inimestele just avastamisrõõmu,” lisas Jaadla.

Festivali eelõhtul, 3. augustil toimub Villa Theresas vanalinna arengu toetuseks heategevuslik õhtusöök 50 inimesele.

Ettevõtmise patroon on Fredi Tomps, kelle teeneks on Rakvere vanalinna uurimisele aluse panemi­ne ning ka Eestis vanalinnade kaitse alla võtmine.

Õhtusöögipääse maksab 50 eurot ning seda on võimalik soetada vanalinna seltsilt ning Multi Margeri majast. Kogutud vahenditega käivitatakse Pikk 22 põlenud majaseina taastamine, mis on praegu vanalinna kõige koledam objekt. Ka kõikides festivalipaikades on võimalik teha annetusi vanalinna toetuseks.

Vanalinna festivali täpsema kava leiab vanalinna seltsi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles