Einar Vallbaum: Koolitee määrab elutee valikud ja suunad

Einar Vallbaum
, Lääne-Viru maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Einar Vallbaum.
Maavanem Einar Vallbaum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Elanikkonna arvu järgi ei ole meie rahvas just kuigi suur – kõigest 1,3 miljonit inimest. Kui aga mõõta meie rahvast mõttesuuruse järgi, teeksime silmad ette nii mõnelegi mitmekümnemiljonilisele riigile. Oleme nii teadussaavutustes, leiutustes kui innovatsioonis teinud olulisi läbimurdeid ning jätnud maailmale oma märgi.


Paljud meie tudengid õpivad maailma tippülikoolides, õpilased võidavad erinevatel rahvusvahelistel olümpiaadidel medaleid ning meie muusikaharidusega inimesed leiavad ka väljaspool kõrget tunnustust. Igakülgne intellektuaalne areng on hariduse üks osa.

See, mis puudutab praeguse hariduse korrastamist, debatte kõrghariduse jätkusuutlikkuse üle ja muudatusi koolikorralduses, riivab küll otsesemalt või kaudsemalt igaüht, kuid ei tohiks pikemas perspektiivis mõjutada rahva iseloomu, tahtejõudu ega ambitsioone edasi pürgida. Poole rehkenduse tegemine on hädaabi tulemus, mitte kunagi lõplik lahendus.

Tippude hulka jõuavad aga need, kes tahavad teha ja teada rohkem, teevad natuke enam kui kästud ning nõuavad rohkem kui palutud.

Viimastel aastatel tekkinud finantskriisi aegne ebastabiilsus, ebakindlus ja teadmatus tuleviku ees on tõestanud, et kõik võib olla kaduv. Varade väärtus võib kahaneda, aktsiahinnad kukkuda, kinnisvarahinnad langeda. Vaid üks vara on muutumatu – mõttevara. Investeerimine algab juba lapseeast, igapäevase kooliskäimise ja harjumusega lugeda, uudistada, küsimusi esitada, õppida ja lahendusi otsida.

Edasine elutee paiskab kõikide ette tuhandeid küsimusi, probleeme ja lahendamist nõudvaid olukordi. Kooliteel õpitu ei anna sageli küll täpseid mudeleid eluprobleemide modelleerimiseks ja lahendamiseks, kuid annab harjumuse teatud viisil mõelda, leidlikkuse analooge leida ning pealehakkamise probleemidega tegeleda. Kool on eluks ettevalmistamise koht ning igaühe elutee sõltub suuresti sellest, kui tõsiselt seda teekonda võetakse ja kui kindlalt sel sammutakse.
Soovin kõigile suurt teadmishimu ja tegevusrohket kooliaastat!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles