Andres Sõber: “Tahaksime medalile saada küll”

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõber.
Andres Sõber. Foto: Arvet Mägi

BC Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber räägib, milliste plaanidega meeskond pisitasa tuure üles võtvale 2011/2012. aasta korvpallihooajale vastu läks.

Kuidas hindate Eesti meistriliiga taset, milliseks kujuneb tänavune hooaeg?

Usun, et tuleb küllaltki pingeline korvpalliaasta, suurklubid TÜ ja Kalev/Cramo pressivad jälle oma ritta, aga alumises pooles tuleb kohtadele 3-8 kõva andmine. Ütlen ausalt ära: tahaksime Tarvaga medalile küll saada. Aga kuivõrd see tagumine ots on nii tasane, siis peab kõik väga hästi õnnestuma. Loodan, et me võtame selle medali. Ja kui see ei tule, siis lepime vähemaga.

Lahinguid läheme kõikidele andma. Pärnu meeskond näiteks Kalev Cramot oma kodus ei võida, aga meie võime heal päeval lüüa, sest meil on rahvas – kuues mees platsil –  seljataga. Nii nagu Raplaski.

Millised on võimalused Balti liigas?

Balti liiga teises divisjonis on meie alagrupis viis meeskonda: kaks tugevat Leedu punti – Klaipeda ja Palanga –, hammustatav peaks olema Jelgava ning kasahhide võistkond. Kokkuvõttes tuleb sealgi huvitav hooaeg, eesmärk on alagrupist saada nelja hulka, siis vaatame edasi. Jaanuari alguseks on selgus käes.

Hakatuseks tuli meistrisarjas kaks kaotust.

Asjad pole väga mõistlikult käima läinud, kontrollmängud said suvel mängitud päris hea hasardiga, minekut oli, turniirgi sai Rakveres ära võidetud, Kalev Cramot ja Tartu Ülikooli võidetud. Karikasarjas võitlesime nelja hulka, teist korda Tarva klubi ajaloos. Pean esinelikusse jõudmist suureks saavutuseks.

Mängud pole käima läinud osalt seepärast, et meeskonna koosseis on küllaltki erinev ja lisapingeid on peale tulnud: ootused on suuremad kui teistel meiesugustel meeskondadel. Oleme endale liiga palju ootusi kaela võtnud. Olen üritanud küll seda pinget maha võtta.

Kaks aastat tagasi olid Valmo Kriisa kõrval vähe teistsugused mehed –  Müürsepp, Saage, Veideman –, aga nüüd tema kõrval tasemelt nii kõvasid mehi pole ja see süsteem, mis toona edu tõi, ei ole käima läinud.

Üks võit Tallinnas oleks võinud meile hakatuseks ikka ära tulla. Et TÜ-le ja Kalev Cramole kaotame, on mõistetav: need on suured klubid, mängijate valik suurem. Omasugustega rinda pistes tuleks ikka mäng enda kasuks kallutada.

Täna on võõrsil väga tähtis mäng Valgaga, kes kuulub tasemelt meiega ühte punti, kus ka Pärnu, Rapla, Tallinna Kalev ja TTÜ. Meil tuleb ikka kõvasti vaeva näha, et võõrsil seda võitu saada.

Kuidas võistkonda komplekteerisite?

Minu komplekteerimine on selline, et paljud mängijad ise helistavad ja küsivad. Ja kui tulevad, siis ei saa nad siit mingit suurt raha otsida, mida meil pole endiselt. Pisku eelarvega – 130 000 eurot –, mida aitavad suuremate toetajatena täita Rakvere lihakombinaat, Tallegg, Rakvere linn, Aqva veekeskus, kohalik ärimees Oleg Gross, toimetame. Selle põhjal teeme maksimaalselt tugeva võistkonna.

Meeskond praeguses koosseisus oli suve lõpul väga hea. Nende mängijatega olen väga rahul. Aga kui mõni neist hooaja edenedes kuradima hästi mängima hakkab, siis on oht, et lähevad minema. Peame lepingu tegema ju sellise, et nad saavad alati mujale minna, kui keegi teeb parema pakkumise. Korvpallurid on nagu ehitajad, kes parema palga jahil. Nii on mitmel kevadel olnud, et ühel päeval on mõned head mehed läinud. Saaged ja Veidemanid saavad suuremat honorari mujal, ja ma ei saa neid kinni hoida. Samas pean taset poistega siin üleval hoidma, et inimesed tuleks neid mänge vaatama. Siis tuleb vahel palgata tugevamaid mängijaid siia.

Aga nendega juhtub igasugu asju: viimati siin testimisel olnud ja reedel debüütmängu teinud Percell Coles on tänaseks juba lahkunud, ise pani putku öösel pärast mängu, ütles, et läheb Itaaliasse, et saab seal 5000 dollarit kuus.

Nii et vajate uut meest?

Uut viskajat esialgu ei otsi. Mängime nendega, kes meil hetkel on, hooaeg on ju nii pikk, et ju me ikka midagi välja mõtleme. Noorte hulgast kaela kandvaid mängumehi, nagu olid omal ajal Rain Veideman ja Mooses Kaja, praegu võtta pole. Lihtsalt nende tase ei vasta veel meistriliiga omale. Järelikult peavad nad oma korda ootama, mängivad treener Raivo Tribuntsoviga teist liigat kaasa, mis pole üldse paha. Ja kuna ma Eesti U20 koondist järgmisel aastalgi juhendan, siis Rakvere poisid Oliver Metsalu ja Joonas Vaino on kandidaadid sellesse meeskonda. Praegu on mõlemad hea tuule peal, lähevad ülespoole.

Igal aastal ei tulegi kohe neid, kes võiks meistriliigas mängida, Sokkudele ja Arbetitele vastu seista. Kui meie väikesest kohast tuleb üle kahe-kolme aastagi mõni Veideman või Vaino, siis on see juba väga hea.

MEISTRILIIGA

• Eesti meeste korvpalli meistriliigas mängivad Tartu Ülikool, BC Kalev/Cramo, TTÜ Korvpalliklubi, BC Rakvere Tarvas, Tallinna Kalev, Piimameister Otto/Rapla, Korvpalliklubi Pärnu, Valga Korvpallikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles