10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Kontrolliti kaubandusvõrku

Rajooni rahvakontrolli komitee kontrollis laiaulatuslikult rajooni kaubandusvõrgu tööd. Kontrollimiseks moodustati 78 komisjoni eesotsas rahvasaadikute, rahvakontrolli ühiskondlike inspektorite ja aktivistidega. Sellest tööst võtsid osa ka rahvakontrolli gruppide liikmed, ametiühingukomiteede liikmed jt. ühiskondlike organisatsioonide esindajad, kokku 256 inimest. Rajooni 343 kaubanduslikust ettevõttest kontrolliti 300. Kontrollimise momendil oli mitmesugustel põhjustel suletud 23 jae- ja 20 ÜTE ettevõtet. Avastati mitmeid olulisi puudusi. Paljude kaupluste ja sööklate ümbrused ei ole korras, laoruumid ei vasta nõuetele, esineb hinnarikkumisi. Müügil ei ole kõiki nõutavaid kaupu (värsket kala ei ole piisavalt). Kontroll­aktides on üksikasjaliselt ära toodud, missuguseid vigu ühe või teise kaubandusettevõtte töös leidub. Paljud neist kõrvaldati kontrolli käigus. Avastatud puuduste kõrvaldamiseks koostatud ürituste plaan näeb ette saada vigadest jagu III kvartali lõpuks.

Kooperatiivide esimehed rääkisid, mida nad on teinud puuduste likvideerimiseks. Nad tõid esile ka edukat kauplemist takistavaid asjaolusid. Puudus on kaubanduskaadrist, peamiselt müüjatest. Praktiliselt on asi nii, et maakaupluse müüja saab vähem palka kui linnas. Et tõsta materiaalset huvi, oleks vaja üle minna tükitööle.

10 aastat tagasi

Viru Folk tõi sõbrad kokku loodusesse muusikat nautima

Käsmu mändide all ja mere ääres nauditi nädalavahetusel muusikat ja oma sõprade seltskonda. Mõnus muusika kaunis keskkonnas – see oligi esimene Viru Folk.

“Viru Folk tuli välja paremini, kui me tahtsime. Aga tahtsime teha Käsmus hea muusika festivali – et inimestel oleks hea olla,” rääkis festivali pressiesindaja Ylle Rajasaar.

Ja tundus, et inimestel oli hea olla. Sest miks ei peaks olema – imeilus loodus, rohkelt häid esinejaid viies erinevas paigas. Ruumi on kõigile – nii lähedalt kui kaugelt tulijaile, noorematele ja vanematele, lastega peredele kui ka kohalikele külaelanikele, kes lisaks kodukülas kõlavale muusikale said ka geoloog Kalju Suurojalt pärida oma lapsepõlvest tuttavate rannakivide kohta.

Oli luuleõhtu, foto- ja filmiprogramm. Oli ka varahommikuses vaikuses väravamäng, kus koos muusik Jaak Johansoni ning ajaloolase Ott Sandrakuga osaleti laulumängus, mille käigus käidi mitme tunniga läbi kogu Käsmu küla ning tutvuti ka poolsaarega.

Kolme päeva jooksul toimus 36 kontserti, külastajaid oli üle viie tuhande. Sai kuulda piiritaguseid: Angelit, Hoven Drovenit jt ning ka Eestis masse kokku toovaid tegelasi nagu Chalice, Tõnis Mägi, Riho Sibul, Liisi Koikson, aga ka neid, kelle jaoks kutse Folgile oli väljakutse, nagu Peep Puisile, kes Käsmu kabelis oma paarkümmend aastat tagasi loodud laule rahvaga jagas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles