Juhtkiri: me ei ole Tallinn

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Üks on nüüd kindel: Rakveresse maailmakuulsust toovat kuuseinstallingut tänavu ei tule! Aga tuleb jõuluküla, mis hakkab avatud olema tervelt 21 tundi kogu jõulukuu vältel. Päris pühade ajaks, mil inimesed perega Keskväljakule uudistama läheksid ja kui ehk turistegi linnas liiguks, panevad kioskid aga luugid sootuks kinni.

Miks me ei saa kioskeid rohkem töös hoida? Vastus on lihtne: me ei ole Tallinn. Ei ole küll. Aga unustame ära tõsiasja, et kuuseinstalling oli vingem, kui Tallinna jõuluküla üldse kunagi olnud ongi. Me ei peagi Tallinn olema, me võime vägevamad olla! Juba enne asja ennast nägemata võib kahtlustada, et selliseid külasid on kõigi maailma linnade keskplatsid täis, samuti kaubanduskeskused. On väga kahju, et häälekas vähemus materdas maha Rakvere omanäolised jõulupuud.

Aga noh, pole midagi, kui “rahvas” ja linnavalitsus tahavad, eks tõmbame siis taas selga oma hallid kuued ja elame oma hallis maailmas, küür seljas, edasi. Lööme heldinult käsi kokku – issand kui ilusad piparkoogimajad ja kui tore on tuua metsast ära elujõus kuusk – ning oleme õnnelikud.

"Lööme heldinult käsi kokku – issand kui ilusad piparkoogi­majad ja kui tore on tuua ­metsast ära elujõus kuusk – ning oleme õnnelikud."

Sellise koalitsiooni on rakverlased valinud ja koalitsioonilepingusse on sisse kirjutatud, et tuleb traditsiooniline jõulukuusk. Seda muidugi seal kirjas ei olnud, et iga kodutute varjupaiga asuka jaoks privaatne putka püsti pannakse. Rakvere maailmakuulsusele tõmmati igatahes vesi peale. Laiast ilmast kuuseinstallatsiooni vaatamas ei käidud, aga meie presidendidki põikasid igal aastal Rakverest läbi, et Teet Suure taieste taustal endast pilti teha, rääkimata tagasihoidlikumatest riigialamatest. Kümmet putkat ja kohalikke taidlejaid vaevalt keegi kusagilt kaugelt vaatama tuleb.

Tuletagem ka meelde, et mullu rajati Aqva kõrvale traditsioonilise kuuse jaoks mitu tuhat maksnud betoonist auk, mis nüüd lihtsalt haigutama jääb. Või ei jää? Äkki saab augule katuse peale tõmmata ja sinnagi kellegi jõulunänni müüma sokutada. Või lõke sisse, et eluheidikutel oleks koht, kus külmal ajal varbaid soojendada? Variante on. Hashtag kolkakoalitsioon, kirjutas üks inimene eile Rakvere “kuusetuse” uudise peale. Ja kolgas pole siin mitte geograafilises mõttes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles