Tapa venelastel on eesti keel päris hästi suus

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa vene põhikooli direktor Naima Sild murrab koos Anastasia ja Denisiga pead eestikeelse ristsõna kallal.
Tapa vene põhikooli direktor Naima Sild murrab koos Anastasia ja Denisiga pead eestikeelse ristsõna kallal. Foto: Meelis Meilbaum

Tapa vene põhikool pälvis sihtasutuselt Innove keelekümbluse kvaliteediauhinna. Mis imeloom see keelekümblus üleüldse on? Kas auhinnatud koolist tulevad nüüd ainult sellised lapsed, kel eesti keel puhtalt suus? Kajastub see ka Tapa linna keelepildis?

Vastav uuring küll puudub, kuid on arvatud-väidetud, et Tapa on Eesti kakskeelsetest linnadest kõige eestikeelsem. Oli juba enne keelekümblusauhinna saamist.

Vene keelt põhikeelena rääkivate inimeste osakaal pole Tapal küll kunagi olnud nii suur kui Kohtla-Järvel või Narvas, aga see on olnud sarnane Tallinna suhtarvuga, praegu on venekeelsete elanike protsent Tapal ilmselt väiksem. Erinevalt pealinnast Tapal ilma vene keele oskuseta aga hätta ei jää. Pigem vastupidi: vene keelt emakeelena rääkivad noored suhtlevad täiesti arusaadavas eesti keeles ja teevad seda vabatahtlikult. Muidugi on alati ka erandeid, kuid ärgem neist siinkohal pikemalt rääkigem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles