Kuidas pääseda naabri koera terrorist?

, D.A.S. Õigusabikulude Kindlustuse ASi juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiko Kalvet.
Maiko Kalvet. Foto: Erakogu

Inimesed on sageli hädas sellega, et mõni lähiümbruse koer või kass käib nende aias või muruplatsil “oma asju ajamas” või lärmab öösiti ega lase magada. Seadus ei anna sellises olukorras võimalust keelata hooletul peremehel või -naisel lemmiklooma pidamist, kuid teatud võimalused oma õiguste kaitseks on siiski olemas.


Kas aeg-ajalt naabri aiast läbi astuv koer või kass on üleüldse hulkuv loom? Seadus annab siin ühese vastuse “jah”: loomatauditõrje seaduse kohaselt on loomapidaja juurest lahti pääsenud ehk hulkuv selline koduloom, kes viibib omaniku või looma eest vastutava isiku juuresolekuta väljaspool loomapidajale kuuluvat või tema kasutuses olevat territooriumi. Loomapidajal on kohustus oma loom taas kinni püüda või kinnipüüdmine korraldada. Kui omanik seda ei tee või omanikku pole võimalik tuvastada, läheb see kohustus üle kohalikule omavalitsusele, kes tagastab looma omanikule või viib koera-kassi loomade varjupaika.


Loomaomaniku kohustused


Lisaks näevad linnade ning valdade koerte ja kasside pidamise eeskirjad ette, et loomapidajal tuleb välistada looma ärajooksmine ja inimestele või teistele loomadele kallaletungimise võimalus. Samuti on loomapidaja kohustatud koristama looma väljaheited. Avalikus kohas viibides tuleb koer panna rihma otsa, kurjal koeral peaks lisaks peas olema suukorv. See, kas koer on kuri või mitte, sõltub koeraomaniku hinnangust, kuna tema vastutab oma koera tegude eest. Koera lahtiselt ringijalutamist võimaldav koeraomanik paneb toime seadusrikkumise, sest rihmata tohib koeral lasta joosta vaid tarastatud aias.


Mida teha siis, kui loomaoma­nik oma kohustusi ei täida? Kui koer teid just ei ründa, siis kindlasti ei soovita omakohtu kaudu asju ajada ehk ise looma karistada, sest sellisel juhul panete ise toime seadusrikkumise. Ega loom süüdi ei ole, et tal hooletu peremees või -naine on.


Abi omavalitsusest


Kuhu oma murega pöörduda? Po­litseisse helistamine tavaliselt ka­su ei too: politsei sekkub enamasti alles siis, kui loom on agressiivne ning ründab. Sestap on siiski ainus võimalus teavitada kohalikku omavalitsust seadu­se ning loomapidamise eeskirjade rikkumisest. Eriti hea on see, kui konkreetses omavalitsuses on olemas munitsipaalpolitsei, kellelt võiks eeldada kiiremat reageerimist. Omavalitsusel on õigus loomaomanikku korrale kutsuda, olgu siis lahenduseks hoiatusmenetlus või trahv.


Kirjalikul pöördumisel omavalitsuse poole tuleb mõelda ka juhtunu fikseerimisele. Märgukirjas või avalduses peaksid sisalduma naabri koera või kassi “külaskäigu” kuupäevad ja kellaajad, võimalusel loomaomaniku nimi ja aadress ning soovitatavalt koos kontaktandmetega juhtunu tunnistajad, kelleks sobivad ka oma pereliikmed. Soovitatav on pöördumisele lisada fotod, kus on selgelt näha, et naabri koer või kass viibib võõral kinnistul.
Mida teha, kui koer pideva hau­kumisega naabreid häirib? Oma­valitsuste eeskirjade järgi on keelatud lubada loomal kaaskodanikke või teisi loomi häirida. On täiesti loomulik, et koerad aeg-ajalt hauguvad, kuid mil­lal muutub see juba häirimiseks, on tõlgenda­mise küsimus. Kae­busega tu­leks sellelgi juhul pöörduda ko­ha­liku omavalitsuse poole, kes ees­kirja täitmise üle valvab. Kui aga tundidepikkused haukumis­sessioonid leiavad aset öösiti, võib helistada ka politseisse, sest öörahu häirimisel rikutakse lisaks juba avalikku korda, mis on karistusseadustiku järgi karistatav. Nimelt on enamik omavalitsusi oma avaliku korra eeskirjades määratlenud öörahu ajavahemikuna kella 23–7.


Minna kohtusse?


Vahel aga loomaomanik omavalitsuse korralekutsumisele ei reageeri ning koer või kass jätkab vabalt ringiuitamist või öist lärmamist. Teoreetiliselt on muidugi võimalik hooletu omanik kohtusse kaevata ning tsiviilkorras kahjutasu nõuda, kuid lõpptulemus võib olla ettearvamatu. Esiteks on sellisel juhul vaja kahju tõendada, mis on seaduse järgi hageja ehk kahju kannataja ülesanne. Kuna Eestis teadaolevalt sellisel pinnal kohtupretsedente olnud ei ole, võib ennustada pikka ja keerukat kohtuvaidlust. Seega on mõistlik enne kohtusseminekut saata tähitud kirjaga pretensioon loomaomanikule, määrata tähtaeg sellele vastamiseks ning lisada, et nõude määratud tähtajaks tähelepanuta jätmisel pöördub kannatanu oma õiguste kaitseks kohtusse. Samuti tuleb tõendada, et võõras loom on teie maal viibinud: soovitused on siin samad, mis omavalitsuse poole pöördumisel. Kuna sellise kohtuvaidluse pidamine kujuneb ilmselt väga kulukas, tasub kaaluda õigusabikulude kindlustuse sõlmimist, sest siis katab kohtuskäimise ja ka kohtuvälise kokkuleppe saavutamise kulud juba kindlustusselts. Vahel sunnib alles postkasti jõudnud kohtukutse süüdlast kiiremas korras kokkulepet sõlmima ning kohtuasja sisulise arutamiseni siiski ei jõuta.


Ei tasu loota, et kohtuskäik võiks päädida sellega, et järjekindlalt seadusi ning naabrite när­ve rikkuvalt loomaomanikult võe­takse loomapidamise õigus üle­üldse ära. Kohus võib seda ka­ristusseadustiku kohaselt te­ha, kuid ainult looma suhtes lu­bamatu teo toimepanemisel. Eel­kõige on siin mõeldud vägivalda looma suhtes, tema hülga­mist või abitusse seisundisse jätmist. On kahel­dav, kas aeg-ajalt territooriumilt loo­ma väljapääsemist ning naabri vi­siteerimist võimaldava loomaomaniku tegevust selleks loetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles