10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Kuldnokk pistab noka puurist välja...

Taevalaotus on hall mis hall. Kevad palub nagu ajapikendust. “Kiire” kolhoosi kontoris on sellegipoolest kiirus peal. “Mulle teekonnaleht.” “Sinna metsaäärsele põllule ei pääsenud. Vaju või kabiinini sisse.” “Kütt, missugusele põllule läheme väetist külvama?” “Peil künnab Äntus. Muld polegi seal märg.”

Kistakse sind ennastki nagu tuulekeerisega kaasa. Mõtted kipuvad kevadele ja külvipäevadele. Uksest sisse astudes ei kuku ma kohe pärima: “Kus esimees?” Asjalikud mehed siin puha. Pealegi on esimehel endalgi muresid küllalt. Ja kas pole selleski sutsuke tõtt, et vahetevahel kipud inimesi sellega riivama, et aina pressid peale: “Nimetage mulle päris tippusid.” Eks see ole muidugi selge, et üks töötab suurema pingega kui teine. Kuid ka nende nn. keskmike hulgas on palju suurepäraseid inimesi. Üks tragi masinamees nagu piidleks sind silmanurgast. Küllap mõtleb: “Eh, tulid siia vist õpetussõnu jagama.” Võtab nagu korraks kohmetuma. Kas vähe on maameest õpetatud! Meie põllumees on ise küllalt tark. Ent jah, kui lohakust ja ükskõiksust juhtub, eks siis kulu küll meeldetuletus hädasti ära. Noneh! Praegu keerleb siin kitsukeses ruumis nagu karussell selle ümber, et ühelegi kevadpäevale lapitud auku sisse ei tuleks. Peaagronoom Erni Kütt on karusselli keskpunkt. Muld kuivab varsti vaat missuguse tempoga...

10 aastat tagasi

Virulased vihtusid meretantse

XI Virumaa tantsupeol Rakvere spordihallis rääkis tuhatkond peolist tantsukeeli “Kalamehejuttu”, keerutas “Meremeeste valssi” ja pidas rõõmsat “Mere pidu”. Kui noored ehk C-segarühmad olid põrutanud Ska Faktori saatel rahvatantsurokiga “Tantsupeole”, mille teemaks seekord “Meri”, seadsid naised sammud “Voortantsuks” ja “Targa rehealuseks” ning otsisid, kus on “Üts paigake” selles suures ilmas. Väikesed poisid-tüdrukud käisid “Ümber küla ringi”, noormehed põrutasid “Meremehehakatiste tantsu”, nii et põrand põrus, ning neiud unistasid nende ümber keereldes “Rannapiiga unistust”. Tõsised mehed ajasid prouadega lustakat “Kalamehejuttu” ning naised ootasid nagu ikka “Viire takka” kerkimas meresõidumasinat. Vene tantsurühm Sillamäelt tõi peosse vene särtsakat avalust ja hoogu tantsuga “Ah, seni-seni”. Mereteema otsad viis kokku Kihnu Virve “Mere pidu” ja lõpu tõstis lakke tantsupidude kroon “Tuljak”. Peo üldjuht ja lavastaja Maie Orav arvas, et kava jooksis hästi. “Saime hakkama ühe proovipäevaga, tantsijad olid väga tublid. See näitab, et on tantsupeoaasta ja kõik on väga tublisti pingutanud,” kiitis ta. Orava sõnul on maakondlikud peod, kus tantsitakse suure peo repertuaari, olulised. “Kui juhtub, et ei pääse suurele peole, on tantsija saanud ühel peol käia,” märkis tantsujuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles