Mürsikuid premeeriti mittesuitsetamise eest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Suitsuprii klass” ennetab koolilaste langemist sigarettide sõltuvusse. Noorele ja arenevale organismile mõjub kahjuliku pahega tutvust tegemine aga eriti laastavalt.
“Suitsuprii klass” ennetab koolilaste langemist sigarettide sõltuvusse. Noorele ja arenevale organismile mõjub kahjuliku pahega tutvust tegemine aga eriti laastavalt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aprilli teises pooles jõudis lõpule pool aastat väldanud suitsuprii klassi valimine, millel tänavu osales tervise arengu instituudi projektijuhi Reelika Viitamehe sõnul rekordarv klasse. Enim osavõtjaid oli 4. ja 5. klassidest.




“Märgatavalt on paranenud suitsupriide õpilaste arv – kui eelmisel aastal lõpetas võistluse suitsupriina 79% klassidest, siis sel aastal juba 84%,” rääkis Reelika Viitamees. Võistlusest langevad välja need klassid, kus kõik õpilased ei ole kuue kuu jooksul olnud suitsupriid.

Võistluse suitsupriilt läbinud klasside vahel loositi välja 15 rahalist preemiat suurusega 320 eurot, mida saab kasutada matka, ekskursiooni või muu toreda klassiürituse korraldamiseks.

Lääne-Virumaalt sai loosi tulemusena preemia osaliseks Ferdinand von Wrangelli nimelise Roela lasteaia-põhikooli 4. klass.

“Roela koolist on osa võetud juba aastaid, kuid minu klassi lapsed olid varem liiga noored. Sel aastal 4. klassis oli ka neil võimalik suitsuprii klassi konkursil kaasa lüüa,” rääkis klassijuhataja Liia Sikk.

Roela lasteaia-põhikooli 4. klassis õpib üheksa õpilast, kellest kõigil õnnestus probleemideta pool aastat sigarettideta hakkama saada.

Klassijuhataja jutu kohaselt pole suitsetamine nende klassis ka teemaks, seega ei pidanud ükski lastest pingutama, et kätt suitsupaki järele mitte sirutada, ning konkursi edukas lõpetamine tuli üsna kergelt.

Auhinnarahaga on plaanis korraldada mõni tore väljasõit ja kindlasti on ekskursiooni valikul sõnaõigus ka lastel.

“Käisime hiljuti ekskursioonil Tartus Ahhaa keskuses. Võidetud raha eest võiks minna näiteks kuhugi teatrisse, Tallinnasse või Tartusse, sest kaugemal teatriskäigud jäävad sageli selle tõttu ära, et bussi eest maksmine käiks vanematele üle jõu,” rääkis klassijuhataja edasistest plaanidest.

Küsimusele, kas 4. klassi õpilased pole veel liialt noored, et suitsuvabadust tõestada, vastas konkursi projektijuht Reelika Viitamees, et vanusepiir on seatud probleemi olemasolu järgi, ning lisas, et tervelt 8% sigarettide vaba elu alustanud neljandikest katkestas, sest ei pidanud poolt aastat vastu.

“Nii noorte puhul pole küll tegemist veel sõltuvusega, kuid esimesed proovimised ja kokkupuuted suitsetamisega jäävad just sellesse ikka,” täpsustas projektijuht.

Kõige enam katkestanuid oli Viitamehe sõnul aga 6. klasside seas, mis näitab tema arvates seda, et selleks ajaks on ennetustööga juba hiljaks jäädud ning alustama peab kindlasti varem. Tema hinnangul märkavad lapsed suitsetamise probleemi ühiskonnas juba varakult.

Projekti “Suitsuprii klass” peamisteks eesmärkideks on ennetada või edasi lükata suitsetamise ja suitsuvabade tubakatoodete tarbimise alustamist ning motiveerida õpilasi, kes juba tarbivad, sellest pahest loobuma.

Võistlusel osalevad klassid otsustavad olla tubakavabad vähemalt kuus kuud. Lisaks suitsetamisele ei tohi tarbida ka suitsuvabu tubakatooteid ega tõmmata vesipiipu. Klass kinnitab soovi olla suitsuprii lepinguga, mis ühiselt allkirjastatakse. Möödunud aasta oktoobris alustas üle Eesti võistlust 762 klassi 201 koolist, mis tegi kokku 12 630 õpilast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles