Kümme väge täis koorilaulu

Inna Grünfeldt
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Evald Kullerkupp annab Kairit Pihlakule autogrammi vastsesse rakverlaste kooriloominguraamatusse.
Helilooja Evald Kullerkupp annab Kairit Pihlakule autogrammi vastsesse rakverlaste kooriloominguraamatusse. Foto: Arvet Mägi

Vastne noodikogumik “Väge täis lood. Koorilaule Rakverest” annab laulutuule tiibadesse kuue helimeistri kümnele teosele, lendamaks koorideni igas Eesti nurgas ja laias maailmas.


Kogumiku algataja Jaanus Nurmoja sõnul mõlkus tal esialgu mõttes panna kaante vahele enda koorilooming, kuid teel kirjastamiseni tuli uus idee. “Mõtlesin, et miks mina üksinda, pigem peaks Rakveret näitama linnana, kus luuakse uusi kultuuriväärtusi. Nüüd on see valmis. Ääretult hea meel on selle üle,” kõneles Nurmoja.

Kogumiku mõtet toetanud Rakvere ekslinnapea Andres Jaadla ütles, et produktiivsel heliloojal ja mõtlejal Jaanus Nurmojal ideid jagub. “Teinekord tuleb tema loomingulisust ohjata, sest see ei kipu olema alati reaalse rahastuse tasandil. Seekord jõudsime seisukohale, et kõige mõistlikum on alustuseks teha kogumik Rakvere heliloojate töödest. Sel asjal on perspektiivi, edaspidi võiks tulla “Väge täis lood” kaks ja kolm ja neli ning rakverlaste looming jõuda paljude kooride repertuaari,” rääkis ta.

Esimeses koorilaulukogus on esindatud Evald Kullerkupu, Enn Kivinurme, Ahti Bachblumi, Jaanus Nurmoja, Neeme Plutuse ja Peep Pihlaku teosed. “Kohalikke heliloojaid on kindlasti veel ja nemad saavad enda loodut ilmutada järgmistes kogumikes,” märkis Nurmoja.

“See on midagi haruldast, seda ei osanud arvata – need lood on ju kaunis vanad, möödunud sajandil tehtud. Eks näe, kas need on tänapäeval sobivad,” sõnas Evald Kullerkupp, kelle “Nõmme pääl” Ernst Enno sõnadele on kogumiku avalaul.

Kui “Väge täis lugudest” saab sari, peaks Kullerkupu meelest seal kindlasti avaldatud saama legendaarse muusikaõpetaja Jaan Paku koorilooming. “Ta kirjutas segakoorile ja teistele ka. Neid me laulsime,” meenutas helilooja ja kauaaegne koorijuht.

Ahti Bachblum tunnistas, et kogumikus ilmunud psalm “Mis ilus, mis armas” on tema esimene trükis avaldatud teos. “Tunded on hästi positiivsed,” nimetas ta. Ka Peep Pihlaku sõnul tähendab laulu ilmumine raamatus autori jaoks väga meeldivat tunnet.

Enn Kivinurme loomingut esindavad kaks koraaliseadet: “Ma tõstan silmad” ja “Seal, kus taevas isakodu”. “Tunnen end pisut ebalevalt selles seltskonnas. Teised on autorid, mul on ainult seaded. Aga mul on muidugi hea meel,” sõnas ta.

“Väge täis lood” välja andnud kirjastuse SP Muusika juht Sven Peterson ütles, et loodab kogumikust esimest pääsukest, mille kaudu saavad kogu Eesti koorijuhid avastada rakverlaste loomingut ja seda laulda. “Ilma noodita ei toimu isegi punklaulupidu,” rõhutas ta üllitise kaalukust.

Kirjastaja lähtus kogumikku koostades põhimõttest, et igalt autorilt ilmuks teos, mis teda kui heliloojat iseloomustab. “Evald Kullerkupul on väga ilusad romantilist laadi koorilaulud, täiesti avastamata; Enn Kivinurme koraaliseadeid pole väljaspool kogudust lauldud, Ahti Bachblumi uus muusika, psalm. Edasi läheb kergema poole peale – Jaanus Nurmoja “Looda ja armasta”, Neeme Plutuse bossanoova ja Peep Pihlaku bändilugu. Igaühele midagi, siit leiab küll, mida laulda,” rääkis Sven Peterson.

Petersoni meelest on kohapealset potentsiaali küllaga – kogumikus pole näiteks ühtegi Bonzo lugu. “Asi jääb enamasti selle taha, et kirjapandud nooti ei ole. Muusikud ise saavad ilma läbi, aga koorijuhid vajavad nooti,” selgitas ta. “Nüüd peab mõtlema, kuidas “Väge täis lugusid” jätkata. Et lugu avaldada, peab looja selle kõigepealt kirja panema,” rõhutas kirjastaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles