Kultuurkapital jagas aastapreemiaid

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kultuurkapitali juhataja Raul Altmäe (paremal) annab Kultuuripärli 
Viru Folgi korraldajale Peep Veedlale.
Eesti Kultuurkapitali juhataja Raul Altmäe (paremal) annab Kultuuripärli Viru Folgi korraldajale Peep Veedlale. Foto: Meelis Meilbaum

Läinud neljapäeval andis Eesti Kultuurkapitali juhataja Raul Altmäe Rakvere muusikakooli äsja renoveeritud saalis üle Kultuuripärli ja Lääne-Viru ekspertgrupi poolt välja pandud neli väiksemat kultuuriauhinda.


Kultuuripärli auhind läks Käsmus teist suve korraldatud folkloorifestivali Viru Folk tegijaile.


"Lääne-Virumaal sünnib igal aastal tähtüritusi, mis paistavad silma ka kaugemal ja jätavad endast jälje kauemaks," tunnustas Altmäe, tuues ühe olulise ettevõtmisena esile Viru Folgi, mis "on selgelt märgilise tähendusega üle Eesti".

Altmäe sõnul on Eestis küll erinevad folkfestivalid, kuid kõigile jätkub kuulajaid ja head sisu.
Viru Folgi korraldaja Peep Veedla kiitis oma korraldusmeeskonda ja Käsmu küla kui suurepärast toimumispaika ning ütles, et tänavuse festivali ettevalmistused käivad juba täie hooga.

Ekspertide hinnangul on teist aastat korraldatud Viru Folk andnud Käsmule uue hingamise ning festival on organiseeritud kõrgel tasemel.

Peep Veedla kinnitas, et tore oli lõpuks ka kultuuriauhinda saada, sest seni on neid pärjatud nii Lääne-Virumaa kui Põhja-Eesti turismiarendaja tiitliga, ühtlasi olid nad mullu Lääne-Virumaa aasta teo nomi­nendid.

Lisaks Kultuuripärlile andis ekspertgrupp välja neli aastapreemiat: loomingu preemia pälvis näitleja ja lavastaja Toomas Suuman; pühendumise preemia läks perekond Rätsepale Haljala vallast; järjepidevuse preemia sai laste näiteringi juhendav Kai Eek; samuti sai preemia Rakvere muusikakooli juhiabi Rita Mets.

Ekspertgrupi hinnangul on Toomas Suumanil suur roll Jakob Liivi kui Virumaa ning Rakvere jaoks olulise kirjandus-, kultuuri- ja ühiskondliku elu tegelase tegevuse väärtustamisel ja kajastamisel.

Rätsepa pere on aga üles kasvatanud kaks Euroopa tasemel motokrossisõitjat - Kristjan ja Priit Rätsep on Euroopa juunioride meistrid.

Rakvere reaalgümnaasiumi õpetaja Kai Eek on teatriringi juhendanud 15 aastat. Ja muusikakooli hea hinge Rita Metsa puhul tõsteti esile tema suurt pühendumist muusikakooli renoveerimisele.

Toomas Suuman ütles oma tänukõnes, et eks kõik ole oma igapäevatööd tehes mõelnud sellele tööle, mitte preemiale, ometi on tunnustuse osaliseks saada suur au.

"Aga tehke tööd nõnda, et teised maakonnad, riigid, rahvad, planeedid ja galaktikad hakkavad peegeldama end Virumaal," rõhutas Suuman.

"Oleme ju osa igivanast maakonnast - uhkuses, aus ja väärikuses. Virumaa nimel - suur tänu!"

Rita Mets aga ütles, et Rakvere muusikakooli uued ruumid ja neis valitsev õhkkond tekitavad sellise tunde, et sa tahad endast anda üha rohkem ja rohkem.

Laureaadid

Eesti Kultuurkapitali Lääne-Virumaa ekspertgrupi auhinna said
• Viru Folk
• Toomas Suuman
• Perekond Rätsep
• Rita Mets
• Kai Eek

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles