Tervis: Tervisekabinet ootab kõiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaanega vannis saab nii infrapuna- kui ka aurusauna, vichy-dušši ja mitut muud võimalust raviks ja lõõgastumiseks.
Kaanega vannis saab nii infrapuna- kui ka aurusauna, vichy-dušši ja mitut muud võimalust raviks ja lõõgastumiseks. Foto: Tairo Lutter

Rakveres Pikas tänavas avas hiljuti uksed tervisekabinet, kus saab lõõgastuda tervisekapslis ning ravida psoriaasi ja paljusid teisi nahahaigusi UVB-kiirte abil.

Alates neljandast eluaastast veetis üks kabineti asutajatest peaaegu kõik oma suved Musta mere ääres sanatooriumis psoriaatikute plaazhil.

Lisaks haigusest tulenevatele otsestele ebameeldivustele kaasnes häbi oma naha pärast - küll sai varjatud oma haigust riietega ja kui juhtuti randa minema, siis ikka sinna, kuhu võõrad pilgud ei ulatunud.

Kolm aastat tagasi avati Tallinnas valgusravi kabinet. Sellest ajast alates tekkis uus lootus haiguse ägenemise ärahoidmiseks. Kolm korda nädalas sõideti Tallinnasse mõneks minutiks valgusravi lambi alla. See oli efektiivne lisavõimalus, mis aitas naha puhtana hoida. Lõpuks otsustati valgusraviaparaat ka Rakverre tuua.

Piret Elm koos Katrin Kivistoga asutasid Tervist OÜ, ostsid UVB-valgusraviaparaadi, lisaks ka tervisekapsli ning avasid tervisekabineti.

Ravitoimega UVB-kiired

Psoriaas on krooniline haigus, mille korral on häiritud naha rakkude loomulik uuenemine, st naharakud paljunevad normaalsest kiiremini. See protsess toimub epidermises - naha pindmises kihis. Katrin Kivisto selgitas, et UVB-kiired epidermist ei läbi, vaid jäävad sinna pidama ja soodustavad naharakkude normaalset paljunemist.

UVB-kiired moodustavad Maale jõudvast päikesekiirgusest ainult viis protsenti, hoopis suurem osa on UVA-kiiri, mis jõuavad nii naha pindmisse kui ka sügavamatesse kihtidesse. Kirjanduse andmetel on UVB-kiired 1000 korda tugevamad kui UVA-kiired.

“Välja on töötatud lambid, mis annavad edasi ainult UVB-kiiri ja seetõttu on esimeste seansside ajal lambi all olemise aeg väga lühike,” rääkis Kivisto. “Paljud võivad küll mõelda, et mis sellest 30 sekundist saab, aga pikem aeg esimesel korral võib põhjustada nahapõletuse. Tasapisi suurendatakse doosi kuni 15 minutini kummalgi kehapoolel. 10 - 20 korraga peaks psoriaasihaige saama oma naha puhtaks ja edasi jääma säilitusravile, algul kord nädalas, hiljem kord kuus.”

Valgusravisse tulnud inimesel määratakse kindlaks nahatüüp ja vastavalt sellele seansi pikkus. Ravi alguses võib haigus ägeneda, siis soovitab Kivisto lihtsalt jätta korra vahele ja jätkata väiksemate kogustega.

Ravi pooleli jättes võib haigus uuesti ägeneda ning tuleb otsast peale hakata. “Seepärast peaks inimene hästi kaaluma, enne kui raviga alustab - kas tal on võimalik järjepidevalt, vähemalt kolm korda nädalas valgusravis käia,” rõhutas Kivisto.

Leevendab aknet

Statistika järgi on Põhjamaades psoriaasi 3 - 4 protsendil elanikkonnast. Osa psoriaasivorme ägenevad talvel, teised suvel. Psoriaas on krooniline haigus, mis võib ilmneda nii lapsena kui ka hiljem, tavaliselt teismeliseeas, teda võivad vallandada infektsioonid ja stress.

“Psoriaasi tekkimise algallikat ei ole seni kindlaks tehtud, aga kindel faktor on geneetiline eelsoodumus. Kui üks vanematest on psoriaatik, siis lastel võib olla psoriaas 15% tõenäosusega, kui mõlemad vanemad, siis isegi 75% tõenäosusega,” rääkis Katrin Kivisto.

Piret Elm lisas, et valgusravi on hea ka noorukitele akne raviks, vitiliigo ehk valgelaiksuse korral ja allergiliste nahapõletike korral.

“Enne valgusravisse tulekut oleks hea konsulteerida oma nahaarstiga, kuid saatekirja me ei nõua. On ravimeid, mille võtmise korral pole valgusravi soovitatav, seepärast tasub enne konsulteerida kindlasti oma raviarstiga,” ütles Katrin Kivisto.

Eestlaste tervisekapsel

Eestis toodetud kapsel, mida müüakse üle kogu maailma ja millesse saab minna nii pealinna ilusalongides kui ka sanatooriumides, on nüüd ka Rakveres. Pärast 40-minutilist protseduuri kapslis, kust ainult pea väljas on, tunneb inimene end lõõgastunult ja ehk pisut “läbiklopitultki”.

“Heaolutunne tekib mõne aja pärast,” kinnitas Katrin Kivisto, “meil on olemas ravikaardid, kus iga tervisehäda kohta saab inimene vaadata, millist protseduuri, mis järjekorras ja kui pikalt ta soovib, et ta saaks abi kas pea-, selja- või kaelavalu korral, liigesehädade puhul, sportlastele olenevalt kas enne või pärast võistlust, kaalujälgijatele sobib hästi ainevahetuse kiirendajana.”

Tervisekapsel koosneb kahest osast. Nn “ülemise protseduurina” saab spetsiaalsel plaadil lebades vibromassaazhi, mis soodustab rakkude ainevahetust; infrapunasauna, mis soodustab jääkainete eemaldumist; aurusauna; vichy dušš-massazhi (veejoad suunatakse kordamööda erinevatesse kehapiirkondadesse) valitud tugevuse ja temperatuuriga, vastavalt selle, kas soovitakse lõõgasust või ergutust. “Alumise protseduurina” on võimalik nautida mullivanni.

Saab ka meresoolaga vanne, samuti aroomi- ja muusikateraapiat. Enne ja pärast kapsliskäiku soovitatakse rohkelt juua. Pärast iga protseduuri vann desinfitseeritakse, nii et tervisekabineti omanike sõnul on täiesti välistatud pisiku või nakkuse saamine.

Tervisekabinet asub Rakveres Pikk tn 17a. Rohkem infot saab telefonidel 3277558, 53876897.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles